gezonde koekjes

Welke koekjes zijn gezond? 5 tips

Een koekje tussendoor, een koekje bij de koffie ‘s ochtends en een koekje bij de koffie ‘s avonds. Een koekje is één van onze favoriete tussendoortjes. Maar hoe gezond zijn koekjes? Welke koekjes kunnen we nemen als tussendoortje wanneer we fit door het leven willen gaan? En van welke koekjes denken we dat ze gezond zijn, terwijl ze dit écht niet zijn? In deze blog lees je of koekjes gezond zijn en welke koekjes dit dan zijn. 

Zijn koekjes gezond?

Het antwoord is nee. De meeste koekjes zijn ongezond. Dit komt omdat er in koek veel calorieën zitten. Daarnaast bevatten veel koekjes suiker, en suiker is natuurlijk ongezond. In een groot gedeelte van de koekjes zitten daarnaast verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn slechte vetten. Deze vetten hebben dus een negatieve invloed op je lichaamsgewicht. 

Zijn er dan geen gezonde koekjes?

Zoals hierboven genoemd zitten er in koekjes veel calorieën, verzadigde vetten en suikers. Deze drie dingen hebben een negatief effect op je lichaam. Zit dit dan in alle koekjes? Mag je dan geen enkel koekje meer eten bij de koffie? Er zijn wel koekjes met weinig suiker en vet of koekjes met weinig calorieën. Deze koekjes kun je bijvoorbeeld wel aanschaffen voor je kids of voor jezelf als tussendoortje. Daarnaast is het ook slim om zelf een recept op te zoeken en een gezond alternatief te bakken. Je geniet er waarschijnlijk meer van en zelfgebakken koek is vaak veel lekkerder!

Welke gezonde koekjes kopen? 3 aanraders

De onderstaande koekjes kwamen uit de test van Gezond Investeren. Dit platform deed een test naar de meest gezonde koek in de supermarkt. Dit zijn dus goede tips als je gezondje koekjes wilt kopen:

  1. Mini koeke mannetjes: deze koekjes speciaal voor kinderen zijn van het merk Organix. Deze koekjes zijn rijk aan vezels en biologisch. In deze koekjes zit ongeharde palmolie. Dit is olie die niet bewerkt is. Bewerkte palmolie heeft invloed op de houdbaarheidsdatum. Door de onbewerkte olie zijn de mini koeke mannetjes gezonder dan andere koekjes.
  2. Boerderijdieren: deze koekjes zijn ook van het merk Organix. Ze zijn voedzaam en biologisch. Ook deze koekjes bevatten onbewerkte palmolie. 
  3. Farm Brothers koekjes: de koekjes van Farm Brothers zijn 100% Vegan en biologisch. Er zijn geen kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Dit maakt de koekjes gezonder dan andere koekjes. Daarnaast zijn dit koekjes met weinig suiker in in verhouding tot andere koekjes.

Koeken waarvan men denkt dat ze gezond zijn

  1. Mueslirepen: mueslirepen worden vaak genuttigd als tussendoortje. Veel mensen eten de repen in de veronderstelling dat ze gezond zijn. Dit is goed te begrijpen aangezien de repen als gezond worden neergezet. Toch bevatten mueslirepen erg veel suiker. Daarnaast zit er veel vet in mueslirepen. Zo gezond zijn ze dus niet! Een voordeel van mueslirepen is wel dat er veel vezels in zitten en eiwitten. Daarom eten sporters veel mueslirepen. Het is echter nadelig voor je lichaamsgewicht. Mueslirepen zijn dus niet een goed tussendoortje wanneer je wilt afvallen. 
  2. Eierkoeken: eierkoeken worden veel genoemd in het Sonia Bakker dieet. Zij noemt een eierkoek een goed alternatief wanneer je wilt afvallen. Maar hoe gezond is die eierkoek nou? Bij een eierkoek wordt geen vet gebruikt en hierdoor valt dit onder de koekjes met weinig calorieën. Dat maakt de eierkoek een stuk gezonder dan andere koeken. Toch betekent dit niet dát de eierkoek gezond is. Het bevat weinig calorieën maar wel veel koolhydraten en veel suiker. Dit is ook slecht voor je. Een eierkoek is dus niet zo gezond zoals je denkt. 

mueslireep gezond

 

 

Bronnen: Mens & Gezondheid, Voedingscentrum

Lees ook:

  1. Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?
  2. 4 bekende peulvruchten