gezonde koekjes

Welke koekjes zijn gezond? 5 tips

Een koekje tussendoor, een koekje bij de koffie ‘s ochtends en een koekje bij de koffie ‘s avonds. Een koekje is één van onze favoriete tussendoortjes. Maar hoe gezond zijn koekjes? Welke koekjes kunnen we nemen als tussendoortje wanneer we fit door het leven willen gaan? En van welke koekjes denken we dat ze gezond zijn, terwijl ze dit écht niet zijn? In deze blog lees je of koekjes gezond zijn en welke koekjes dit dan zijn. 

Zijn koekjes gezond?

Het antwoord is nee. De meeste koekjes zijn ongezond. Dit komt omdat er in koek veel calorieën zitten. Daarnaast bevatten veel koekjes suiker, en suiker is natuurlijk ongezond. In een groot gedeelte van de koekjes zitten daarnaast verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn slechte vetten. Deze vetten hebben dus een negatieve invloed op je lichaamsgewicht. 

Zijn er dan geen gezonde koekjes?

Zoals hierboven genoemd zitten er in koekjes veel calorieën, verzadigde vetten en suikers. Deze drie dingen hebben een negatief effect op je lichaam. Zit dit dan in alle koekjes? Mag je dan geen enkel koekje meer eten bij de koffie? Er zijn wel koekjes met weinig suiker en vet of koekjes met weinig calorieën. Deze koekjes kun je bijvoorbeeld wel aanschaffen voor je kids of voor jezelf als tussendoortje. Daarnaast is het ook slim om zelf een recept op te zoeken en een gezond alternatief te bakken. Je geniet er waarschijnlijk meer van en zelfgebakken koek is vaak veel lekkerder!

Welke gezonde koekjes kopen? 4 aanraders

De onderstaande koekjes kwamen uit de test van Gezond Investeren. Dit platform deed een test naar de meest gezonde koek in de supermarkt. Dit zijn dus goede tips als je gezondje koekjes wilt kopen:

 1. Mini koeke mannetjes: deze koekjes speciaal voor kinderen zijn van het merk Organix. Deze koekjes zijn rijk aan vezels en biologisch. In deze koekjes zit ongeharde palmolie. Dit is olie die niet bewerkt is. Bewerkte palmolie heeft invloed op de houdbaarheidsdatum. Door de onbewerkte olie zijn de mini koeke mannetjes gezonder dan andere koekjes.
 2. Boerderijdieren: deze koekjes zijn ook van het merk Organix. Ze zijn voedzaam en biologisch. Ook deze koekjes bevatten onbewerkte palmolie. 
 3. Farm Brothers koekjes: de koekjes van Farm Brothers zijn 100% Vegan en biologisch. Er zijn geen kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Dit maakt de koekjes gezonder dan andere koekjes. Daarnaast zijn dit koekjes met weinig suiker in in verhouding tot andere koekjes.
 4. Bio today: Net zoals Farm Brothers koekjes , zijn ook de koekjes van Bio today 100% vegan en biologisch. De koekjes bevatten alleen de hoogste kwaliteit ingrediënten, wat zorgt voor een knapperige en lekkere bite! Verder zijn de koekjes laag in suiker, bevatten ze geen kleur- en smaakstoffen en zijn ze te verkrijgen in veel verschillende smaken. Kortom, een ideale keus voor wanneer je op zoek bent naar gezonde koekjes.

Koeken waarvan men denkt dat ze gezond zijn

Naast het benoemen van gezonde koekjes, gaan we het in deze blog ook hebben over koekjes waarvan gedacht wordt dat ze gezond zijn. Hieronder hebben wij twee voorbeelden gegeven van deze soort koekjes.

 1. Mueslirepen: mueslirepen worden vaak genuttigd als tussendoortje. Veel mensen eten de repen in de veronderstelling dat ze gezond zijn. Dit is goed te begrijpen aangezien de repen als gezond worden neergezet. Toch bevatten mueslirepen erg veel suiker. Daarnaast zit er veel vet in mueslirepen. Zo gezond zijn ze dus niet! Een voordeel van mueslirepen is wel dat er veel vezels in zitten en eiwitten. Daarom eten sporters veel mueslirepen. Het is echter nadelig voor je lichaamsgewicht. Mueslirepen zijn dus niet een goed tussendoortje wanneer je wilt afvallen. 
 2. Eierkoeken: eierkoeken worden veel genoemd in het Sonia Bakker dieet. Zij noemt een eierkoek een goed alternatief wanneer je wilt afvallen. Maar hoe gezond is die eierkoek nou? Bij een eierkoek wordt geen vet gebruikt en hierdoor valt dit onder de koekjes met weinig calorieën. Dat maakt de eierkoek een stuk gezonder dan andere koeken. Toch betekent dit niet dát de eierkoek gezond is. Het bevat weinig calorieën maar wel veel koolhydraten en veel suiker. Dit is ook slecht voor je. Een eierkoek is dus niet zo gezond zoals je denkt. 

mueslireep gezond

 

Alternatief: Bak zelf je koekjes!

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, is het vinden van gezonde koekjes nog niet zo makkelijk! De bio-varianten kunnen al als gezonder worden gezien, maar door de hogere gemiddelde prijs is dit lang niet voor iedereen een optie. Gelukkig is er nog een alternatief namelijk zelf bakken! Hieronder hebben wij twee voorbeeld recepten, waarmee jij de lekkerste koekjes kunt bakken.

1. Havermoutkoekjes met Bosbessen en Amandelen

Deze zelf gebakken koekjes zorgen voor een ware smaaksensatie en zijn ok nog eens een stuk gezonder dan de koekjes uit de winkel! Ook is het niet moeilijk om deze koekjes te maken. Om deze traktatie te maken , heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten:

 • 150 gram havermout
 • 75 gram amandelmeel
 • 2 rijpe bananen, geprakt
 • 75 gram verse bosbessen
 • 1 eetlepel honing (optioneel)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Een snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Meng in een grote kom de havermout, amandelmeel en een snufje zout.
 3. Voeg de geprakte bananen, verse bosbessen, honing (optioneel) en vanille-extract toe aan de kom. Roer goed door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
 4. Vorm kleine koekjes van het mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 5. Bak de koekjes gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.
 6. Haal de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen.
 7. Tijd om te smullen!

2. Boekweitkoekjes met Pure Chocolade

Deze heerlijke chocolade koekjes zijn gemaakt met boekweitmeel, een meel soort die geen gluten bevat. Het is dan ook een goede vervanging voor het traditionele tarwemeel en is uiterst geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes en het bakken van koekjes

Om deze lekkere en gezonde koekjes te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten:

 • 150 gram boekweitmeel
 • 50 gram kokosolie, gesmolten
 • 75 gram pure chocolade, fijngehakt
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Een snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Meng in een kom het boekweitmeel, kokosolie, pure chocolade, kokosbloesemsuiker, ei, vanille-extract en een snufje zout. Kneed het geheel tot een stevig deeg.
 3. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes lichtjes plat met uw handpalm.
 4. Bak de koekjes gedurende 12-15 minuten, of totdat ze mooi goudbruin zijn.
 5. Haal nu de koekjes uit de oven en laat deze even afkoelen
 6. Smullen maar!

Conclusie

In dit artikel hebben wij verschillende gezonde koekjes en niet zo gezonde koekjes besproken. We hopen dat je nu beter bent geïnformeerd hierover en dus in de toekomst een betere keuze kan maken als het aankomt op gezonde koekjes. Daarnaast wensen wij je veel bakplezier met het maken van je eigen koekjes!

Bronnen: Mens & Gezondheid, Voedingscentrum

Lees ook:

 1. Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?
 2. 4 bekende peulvruchten