Vetten

Wat is vet?

Vetten. Vet is een voedingsstof en kun je halen uit producten die je nuttigt. Denk maar aan: koek, chips, vlees, kaas en nog vele andere producten. Vet wordt vaak als iets negatiefs gezien. Van iemand die veel vetten binnenkrijgt, neemt namelijk het gewicht toe. Maar er zijn onverzadigde en verzadigde vetten. Niet al het vet is dus slecht voor je. We leggen je in deze blog graag precies uit wat vet is, welk vetpercentage je kunt hebben en wat de verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten zijn. 

Vetpercentage 

Het vetpercentage staat voor de hoeveelheid vet die zit opgeslagen in het lichaam. Dit is per persoon verschillend. Het vetpercentage bereken je door de vetvrije massa (spieren, botten etc.) van je lichaamsgewicht af te halen. Je moet zelf vaak nog een aantal dingen meten zoals je nekomtrek, heupomtrek (bij vrouwen). Kijk goed wat je moet meten. Je kunt het vetpercentage vaak laten opmeten bij een sportschool of zelf meten via een speciale weegschaal. 

welke calorieën heb je nodig

Percentage vet man

Het vetpercentage van mannen ligt lager dan het vetpercentage van vrouwen. Het vetpercentage ligt tussen de 18-25 bij mannen met een normale/gemiddelde conditie. Mannen met een goede conditie hebben vaak een vetpercentage van tussen de 14-17. 

Percentage vet vrouw

Het vetpercentage van vrouwen is dus hoger. Vrouwen met een normaal/gemiddelde conditie hebben een vetpercentage dat ligt tussen de 25-31. Vrouwen met een goede conditie hebben daarentegen een vetpercentage dat ligt tussen de 21-24. 

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn beter voor je dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen namelijk je LDL-cholesterol. Dit is niet goed voor je bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziektes. Daarnaast zitten er essentiële vetzuren in onverzadigd vet. Dit zijn vetten die je moet halen uit voeding. Het lichaam maakt deze vetten zelf niet aan. In welke producten kun je onverzadigde vetten vinden?

  • Noten: Amandelen, pistachenoten, pecannoten. 
  • Vis: In vis zitten veel essentiële vetzuren. Het is dus goed om één keer per week vis te eten

Verzadigd vet

Verzadigd vet is vet dat niet goed voor je is. Dit vet verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Dit vet blijft plakken aan je bloedvaten. Als je hier teveel van binnenkrijgt, kun je een hartaanval of beroerte krijgen. Het is daarom dus beter om te zorgen dat je zo min mogelijk verzadigd vet binnenkrijgt. In welke producten kun je verzadigde vetten vinden?

  • Pizza
  • Koek
  • Leverworst

In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zie je precies welke producten verzadigde vetten bevatten welke producten niet. Hier kun je dus jouw voedingspatroon op af stemmen. 

Transvetten

Transvet is vet dat slecht is voor je gezondheid. Je kunt transvet vooral vinden in melk en vleesproducten van herkauwers. 34% van het transvet komt uit zuivel. Het is dus goed opletten hoeveel transvet je binnenkrijgt. Gelukkig wordt een deel van de voeding inmiddels niet meer met transvet bereid. Maar het is goed om zelf bewust te zijn van de vetten die je dagelijks binnenkrijgt. 

Bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsnet