Havermout is één van de producten die je vast weleens tegen bent gekomen in je zoektocht naar gezonde ontbijtjes of lunches. Havermout is namelijk heel erg gezond. Het staat dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze havervlokken meng je vaak met melk. Daarnaast voeg je ingrediënten toe als noten, fruit of kruiden. Op zichzelf is havermout dus gezond. Toch hangt de hoeveelheid voedingswaarden af van de hoeveelheid havermout die je nuttigt en van de ingrediënten die je natuurlijk nog meer toevoegt. Je vindt hier meer uitleg over dit product en wat leuke, gezonde recepten ter inspiratie.
Dus havermout is gezond en een goede optie om de dag mee te beginnen!
Wat is havermout en waarom is het gezond?
Havermout wordt gemaakt van haverkorrels en dus van haver. Haver wordt al heel lang als gezond gezien. En dit is niet zo gek. In haver zitten namelijk veel bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare voedingsvezels. Door het nuttigen van minimaal 3 gram haver per dag wordt het cholesterolgehalte verlaagd. 5% van een haverkorrel bestaat uit deze zogenoemde bèta-glucanen. Dit maakt de haverkorrel dus heel gezond én goed voor je. Daarnaast bevat de haver die in de winkel ligt veel vezels en eiwitten. Dit is natuurlijk goed voor het lichaam. Je krijgt namelijk veel voedingsstoffen binnen. Dus.. havermout is gezond en een goede optie om de dag mee te beginnen!
Verschillen haverkorrels en havervlokken
Wanneer het gaat over havermout worden er verschillende termen door elkaar heen gebruikt: haverkorrels en havervlokken. Belangrijk om te onthouden is dat wanneer er wordt gesproken over haverkorrels men het heeft over geknipt en geplet haver. Havervlokken zijn aan de andere kant ongeknipte, geplette haverkorrels. Havervlokken zijn dus vaak een stuk groter. Dat is eigenlijk het enige verschil tussen de twee.
Recepten met havermout
Wanneer je nog nooit havermout hebt gegeten strooi je het misschien in een bak met yoghurt als ontbijt. Hoewel dit lekker kan zijn, hebben de meeste havermout-eters de voorkeur aan havermoutpap. Je kookt een beetje halfvolle melk in een steelpan. Wanneer het kookt doe je de havermout erbij in het pannetje. Je krijgt dan havermoutpap. Vervolgens kun je de havermoutpap combineren met wat gezonde ingrediënten. Onthoud dat wanneer je de havermout combineert met halfvolle, magere melk, sojamelk of yoghurt je een prima gezond ontbijt hebt. Je moet het dan vervolgens alleen niet combineren met suiker of zout. Goed.. nu heb je de havermout. Waarmee combineer je het nu?
1. Appel en kaneel: het is vaak lekker om de havermoutpap te combineren met een stuk fruit en een smaakmaker. Appel en kaneel gaan bijvoorbeeld goed samen. In plaats van halfvolle of magere melk kun je ook kiezen voor amandelmelk om nog meer smaak te geven aan je ontbijt.
2. Havermoutpannenkoeken: het leuke aan havermout is dat je er ook eenvoudig pannekoekjes mee kunt maken. Heerlijk als ontbijt of als lunch. De ingrediënten heb je vaak al in huis en het is zo klaar! Het enige wat je nodig hebt is havermout, melk en ei. Vervolgens kun je de pannekoekjes zo eten of beleggen met wat fruit.
3. Geraspte wortel, kaneel, rozijnen: een carrotcake van havermout. Heerlijk! Jouw favoriete taart in havermout vorm.
4. Banaan, chocola, pindakaas: wil je even een dagje spijbelen en gun je jezelf een verrassing? Dan kun je havermout ook prima combineren met pindakaas en een lepel cacaopoeder.
5. Koekjes van havermout: Wil je graag gezonde koekjes eten? Dan kun je kiezen voor koekjes van havermout. Deze koekjes zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg lekker!
Heb je nog meer havermout recepten? Laat het weten! Eet smakelijk!
Bron: Voedingscentrum
Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.