voedingssupplementen

Voedingssupplementen, wat zijn het?

Ze zijn voortaan niet meer weg te denken: voedingssupplementen. Ze zijn bijna overal te halen en met een bestelling heb je je supplementen meestal de volgende dag al in huis. Zo zijn er bijvoorbeeld voedingssupplementen voor fitness. Maar wat zijn supplementen nou precies en wat doen ze?

Aanvulling

Voedingssupplementen kunnen ook wel gezien als extra aanvulling op je dagelijkse voeding. Supplementen kunnen vitamines, mineralen en / of bioactieve stoffen bevatten. Voedingssupplementen kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals bijvoorbeeld een poeder, pillen, capsules, drankjes, etc. Deze supplementen zijn synthetisch of geïsoleerd, maar hebben wel dezelfde werking als natuurlijke voedingsstoffen. Mocht je pillen gebruiken, bijvoorbeeld voor een extra vitamine C boost, zal deze wel beter opgenomen worden dan vitamine C dat in eten zit.

De bedoeling is dat je via je dagelijkse voeding alleen, genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Helaas is dit niet altijd zo het geval, neem bijvoorbeeld vitamine D. Vitamine D krijg je vooral binnen door zonlicht, maar mocht het winter zijn, kan het dus zo zijn dat je niet genoeg van deze vitamine opneemt. Hiervoor heb je dan supplementen om toch genoeg binnen te krijgen. Mocht je niet genoeg binnenkrijgen, kan dit leiden tot verschillende klachten, denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, minder concentratie, haaruitval, etc. Dit ligt uiteraard ook aan de stoffen die je tekort komt. Denk je dat je iets tekort komt? Neem dan contact met je huisarts op zodat deze jouw bloed na kan kijken.

Sport

In de sportwereld worden ook vaak supplementen gebruikt. Hierdoor kun je een extra boost na of voor je training krijgen, zodat je betere resultaten behaald. Een paar verschillende populaire supplementen die worden gebruikt zijn eiwitten en kreatine.

Eiwitten

Eiwitten worden vooral gebruikt ná een work-out. Eiwitten zorgen er namelijk voor het bouwen van je spiermassa en het zorgt er ook voor dat na een work-out je niet zoveel last krijgt van spierpijn. Natuurlijke eiwitten zijn vooral te vinden in rood vlees, kip, verschillende soorten noten en vissoorten. Eiwitsupplement wordt vaak als een poedervorm geconsumeerd, door middel er een shake van te maken bijvoorbeeld. Hier kun je ook nog je eigen voeding aan toevoegen, bijvoorbeeld fruit of Brinta.

Kreatine

Kreatine (of kreatinine) is een molecuul dat voor energie zorgt in je spieren. Kreatine vind je in voedselbronnen zoals eiwitten, rood vlees, haring en zalm. Kreatine als voedingssupplement neem je in vóór je workout, zodat je een extra energie boost krijgt en net iets harder kunt gaan tijdens de workout. Kreatine komt ook vaak voor in poedervorm en wordt vaak verkocht onder de naam creatine.