Als je bewust en gezond leeft, kijk je zeker ook kritisch naar bepaalde gewoontes. Dat lijkt ons een uitstekende houding waarmee je behoudt wat goed is en verandert wat beter kan. Zo is het belangrijk om je eetgewoontes te overwegen. Moet ik het ontbijt in de ochtend overslaan? Neem ik een verantwoorde lunch? Eet ik ’s avonds gevarieerd genoeg zodat ik de hele nacht doorkom? Of je maakt je zorgen over je ongezonde gewoontes, zoals alcohol drinken en je hang naar producten met toegevoegde suikers. Gezond eten vraagt aandacht op vele vlakken.
Waar we het nu concreet over willen hebben is je ontbijt. Is het overslaan van een ontbijt nu een goede keuze of juist niet? Je hoort vast wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Maar is dat ook zo? Of is het een overdrijving? In dit artikel gaan we een antwoord zoeken op deze vraag.
Niet ontbijten?
Er zijn mensen die, bewust of onbewust, het ontbijt overslaan voordat ze de deur uit gaan. In het ene geval is dat door de haast, want op tijd opstaan is niet iedereen zijn hobby. Anderen denken er goed aan te doen om ’s morgens niet te eten. Bij intermittent fasting gaat het om het moment wanneer je eet. Je wisselt dan periodes van vasten af met periodes van eten. Een voorbeeld van intermittent fasting is eten tussen elf uur ’s ochtends tot half acht ’s avonds. Binnen deze periode vallen dan de maaltijden die je tot je neemt. Als je het ontbijt overslaat, begin je dus later op de dag met de eerste maaltijd van de dag. Soms is de reden bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen.
Toch een ontbijt: een uitstekende keuze
De vraag is of het een goed idee is als je ‘s ochtends het ontbijt skipt. Het antwoord is nee. Je hebt ontbijt nodig als de belangrijkste maaltijd om de dag mee te beginnen. Het ontbijt is namelijk het eerste moment van de dag om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan calcium, diverse vitamines, foliumzuur en uiteraard vezels zoals havermout. Belangrijk voor een gezonde start van de dag. Het kan geen kwaad om iets later te ontbijten, maar hoe langer je dit uitstelt, des te later je dus die belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. En dat terwijl je wel al een paar uur wakker bent, je lichaam actief is en je dus de hele ochtend ook voedingsstoffen verbrandt.
Honger zorgt voor directe trek
Bedenk ook dat hoe meer honger je krijgt, hoe groter de kans is dat je naar iets ongezonds grijpt of niet meer stopt met blijven eten. De positieve effecten die je wilt behalen, keren zich dan tegen je. Je hersenen geven het signaal af dat je ‘nu’ wat moet eten en vaak grijp je dan naar producten die suiker bevatten. Dat geldt uiteraard niet voor mensen die sterk genoeg zijn tot het moment dat ze alsnog een gezond ontbijt of een gezonde lunch tot maken.
Wetenschappelijk onderzoek
Allemaal leuk en aardig, maar wat zegt de wetenschap over ’s ochtends je ontbijt overslaan? Dat is minder makkelijk om uit te leggen, laat staan te bewijzen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de eerste maaltijd van de dag maar er is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs wat nu het verstandigste is. Het lijkt er echter wel op dat wél ontbijten ‘s ochtends gezonder is, zeker voor kinderen en adolescenten. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat je minder risico hebt op het krijgen van overgewicht, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes bij een goed ontbijt in de ochtend.
Waaruit bestaat een goed ontbijt?
Je kunt de dag beginnen met het eten van een vezelrijk ontbijt. Zo start je de dag met nieuwe energie en breng je de spijsvertering op gang. De langzame koolhydraten uit havermout en fruit zijn een goede bron van een gezond ontbijt. Wil je liever met volkorenbrood beginnen, kies daar dan een gezond beleg bij zoals 100% pindakaas, zuivelspread of 30+ kaas. Of wat dacht je van heerlijke kwark die je versiert met vers fruit. Verzadigde vetten geef je zo minder kans. Neem daarom ook halfvolle melk in plaats van volle melk bij je ontbijt.
De rest van de dag
Na een goed ontbijt kun je in de middag gaan voor een lunch met calorieën die je de dag door helpen. Denk hierbij aan brood met gezond beleg. Je hebt tenslotte calorieën nodig die ervoor zorgen dat er energie beschikbaar is voor alle activiteiten die je uit gaat voeren. En na een hele dag kun je zorgen dat het avondeten gepast is naar wat je nog wil doen. Als je zo op een dag regelmatiger eet, is dat voor je lichaam goed te verwerken. Zo kom je niet in de verleiding om te veel suikers te gaan eten.
Conclusie wel of niet ontbijten
Is je ontbijt overslaan gezond? Het voedingscentrum raadt aan, ook vanuit wetenschappelijk oogpunt, dat ontbijt overslaan niet verstandig is. Het is dus raadzaam om te kiezen voor een gezond ontbijt in de ochtend, meteen na de ochtend douche en vóór de eerste activiteiten van de dag. En met kinderen is het leuk om een een ochtendritueel te maken voordat ze naar school gaan MET een gezond ontbijt.
Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.