Koolhydraatarm eten gezond eten

Gezond koolhydraatarm eten en meer bewegen

Zoals je al vast en zeker al weet, is het belangrijk om gezond te eten. Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker omdat iedereen snel iets ongezonds tussendoor eet dan in plaats iets gezonds. Mensen gaan bijvoorbeeld naar hun werk en hebben na werk geen zin meer om eten te maken waardoor ze dus sneller geneigd zijn iets in de oven of magnetron te gooien en even een kant en klaar maaltijd te eten. Gezond eten draagt veel voordelen met zich mee, waarschijnlijk meer dan je zou denken. Hieronder heb ik wat puntjes voor je op een rijtje staan, dus lees lekker snel verder!

Voedingsstoffen, zoals koolhydraten zijn onmisbaar

Je lichaam heeft elke dag weer voedingsstoffen nodig. Macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen zorgen voor energie. Er zijn ook micronutriënten, dit zijn mineralen en vitamines, deze leveren geen energie maar zijn wel onmisbaar voor een gezond en fit lichaam. Op Nutriplaza lees je daar meer over, maar onthoud: zonder voedingsstoffen kan je lichaam niet leven. Koolhydraten leveren de meeste en snelste energie, daarom kiest je lichaam deze het eerste om te gebruiken, maar vetten en eiwitten leveren ook energie, al zijn deze wat lastiger om om te zetten in energie. Dit kost ook meer energie voor je lichaam om te gebruiken. Wanneer je veel sport is het belangrijk om extra koolhydraten en vooral eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zorgen namelijk voor opbouw en herstel van spieren. Wanneer je wilt afvallen is het allereerst belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen, dit kan in de vorm van een dieet. Zoals het koolhydraatarm dieet. Dit dieet is de laatste tijd erg populair, omdat het goed werkt en eenvoudig is om te volgen. Hierdoor gaat je lichaam vetten gebruiken om energie te leveren aan je lichaam. Je eigen vetten en de vetten die je eet worden dus gebruikt en hierdoor val je af.

Wat is het koolhydraatarm dieet?

Je hebt verschillende vormen van het koolhydraatarm dieet. Je hebt bijvoorbeeld de strengste variant: ook wel ketogeen dieet genoemd, hierbij eet je erg weinig koolhydraten waardoor je lichaam puur op vetten draait. Dit dieet kan wel heftig zijn omdat je heel resoluut koolhydraten schrapt, je kunt zelfs een ketogriep krijgen, waardoor je je niet lekker voelt. De beste variant is het koolhdyraatarm dieet omdat deze niet zo strikt is, maar wel goede resulaten boekt. Een andere optie is nog een koolhydraatbeperkt dieet, hierin eet je wel koolhydraten maar dan van goede bronnen, zoals volkoren producten, fruit, groente en andere gezonde verse producten.

Koolhydraatarm tussendoortje

Hoewel een koolhydraatarm dieet redelijk intensief kan zijn, zijn er wel heel veel mogelijkheden op het gebied van voeding. Je kunt zelfs nog steeds genieten van een tussendoortje, zoals een koekje. Hiervoor gebruik je gezonde koekjes van amandelmeel. Het voordeel van dit soort meel is dat er veel minder koolhydraten in zitten dan bij tarwebloem. Ter vergelijking: per 100 gram bevat tarwebloem 76 gram aan koolhydraten, terwijl amandelmeel slechts 4,3 gram koolhydraten per 100 gram bevat.

Sporten voor een fit lichaam

Naast het aanpassen van je voeding is ook sport en beweging erg belangrijk. Ga daarom eens wat vaker op de fiets of lopen in plaats van met de auto. Je kunt ook naar de sportschool gaan. Wanneer je dit doet in combinatie met een dieet zul je sneller resulaten halen en het is ook nog eens super gezond! Kijk eens op trainingsschema.com voor gratis fitnesschema’s en andere interessante informatie, tips en krachttrainingoefeningen. Ook voor hardlopen en andere sporten kun je er informatie en schema’s vinden die handig zijn bij het sporten en het opzetten van een eigen trainingsschema.