Isotoon sportdrank: wat is het nut?

Ben jij iemand die regelmatig sport? In dat geval willen wij je eerst een compliment geven, want sporten brengt veel fijne voordelen met zich mee. Bovendien krijg je er meer energie door, waardoor elke dag een feest wordt. Uiteraard brengt sporten ook meerdere psychische voordelen met zich mee. We leven in een tijdperk waarin veel mensen gebukt gaan onder stress. Regelmatig sporten kan je stresslevel verlagen en brengt ook andere mentale gezondheidsvoordelen met zich mee. Veel mensen vragen zich af of het verstandig is om een isotoon sportdrank te nemen na het sporten. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in. We bespreken eerst wat het precies is. Vervolgens bespreken wij enkele aspecten van deze drank.

Wat is isotoon?

Isotoon refereert aan een oplossing waarbij het aantal deeltjes per liter gelijk is aan een andere oplossing. Dit klinkt tamelijk ingewikkeld, maar is in principe gemakkelijk uit te leggen door isotone sportdrank poeder als voorbeeld te nemen. De samenstelling van isotone dranken zijn gelijk aan die van het bloed. Daardoor kan het sneller door je lichaam worden opgenomen dan andere dranken.

Heeft het voordelen?

Aangezien isotoon poeder snel kan worden opgenomen door je lichaam, kan je na een sportsessie sneller herstellen. Het vocht wat jij tijdens het sporten verliest, kan weer snel worden aangevuld. Het wordt zelfs sneller opgenomen dan water en het voorkomt een klotsende maag.

Verschil met andere sportdranken

Naast een isotone sportdrank heb je overigens nog meer sportdranken. Je hebt namelijk ook hypotone sportdranken. Dit drankje bevat minder geconcentreerde deeltjes dan het lichaamsvocht. Het voordeel van een hypotone sportdrank is dat deze snel en gemakkelijk door je lichaam kan worden opgenomen. Vervolgens kan het ook weer snel en gemakkelijk je lichaam verlaten. Het verschil met een isotone sportdrank ligt in de concentratie lichaamsdeeltjes. Bij isotoon is deze gelijk aan het lichaamsvocht, maar hypotone sportdrankjes ligt dit lager.

Daarnaast heb je ook nog hypertone sportdrankjes. Dit drankje bevat een zeer hoge concentratie aan opgeloste deeltjes. Dit heeft wel als gevolg dat het langer in de maag blijft zitten en dus ook minder snel wordt opgenomen door je lichaam. Deze drank wordt vooral gebruikt om koolhydraatvoorraden aan te vullen na het sporten.

Moet je sportdranken gebruiken?

Welnu, we zijn nu bij de lastigste vraag van het artikel aangekomen. Moet jij als sporter een sportdrank gebruiken, of wordt dit afgeraden? Het voordeel van een sportdrank hebben we al eerder benoemd, maar een sportdrank heeft ook enkele nadelen. Een sportdrank bevat in de regel namelijk veel calorie├źn. Soms bevat een sportdrank wel 200 kcal. Wil jij dus graag afvallen, dan is het niet verstandig om veelvuldig een sportdrank te nemen. Dit kan het afvalproces namelijk flink belemmeren.

De meeste sporters hebben ook geen sportdrank nodig, zeker niet wanneer je korter dan een uur sport. Het is vooral bedoeld voor langdurige intensieve inspanning. Dergelijke sporters kunnen profijt hebben van een sportdrank.