Hoe bereid je je voor op een warme én sportieve zomer?

Het is lente, de dagen worden langer en de zon laat zich steeds vaker zien. Dit betekent dat we ons langzaam in de richting van de zomer bewegen. Warmer weer vraagt om een aanpassing van de sportroutine en bijbehorende drinkroutine. Met name voor de buitensporters natuurlijk. In dit artikel lees je hoe je je het beste voor kunt bereiden op een warme én sportieve zomer!

  1. Drink voldoende water

Stijgende temperaturen betekent meer transpiratie. Met name als je met warm weer buiten gaat sporten is het daarom van groot belang om je vochtbalans zorgvuldig op peil te houden. Uiteindelijk vormt je vochtbalans immers de basis van je uithoudingsvermogen. En daardoor tevens van je prestatie. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt. Tenminste ieder half uur tot een uur (afhankelijk van de temperatuur en intensiviteit van de sportsessie), gedurende een korte pauze waarin je lichaam de vocht- én temperatuurbalans kan herstellen.

  1. Nuttig sportdrank met elektrolyten

Door te transpireren verlies je niet enkel vocht, maar ook belangrijke elektrolyten. De voornaamste elektrolyten die je op zo’n moment verliest zijn natrium en magnesium. Natrium en magnesium zorgen er onder andere voor dat je vocht beter vasthoudt en daardoor je vochtbalans op peil blijft. Om naast je vochtvoorraad ook de natrium- en magnesiumvoorraad op orde te houden, is het aan te raden een sportdrank met toegevoegde elektrolyten te nuttigen. Dergelijke sportdranken zijn te verkrijgen in vrijwel iedere sportvoeding webshop.

  1. Voorkom opstandige darmen

Sporten bij warm weer kan gepaard gaan met darmklachten. De oorzaak hiervan is dikwijls een verkeerde inname van voedingsstoffen. Met name voor duursporters is de inname van teveel suikers in combinatie met te weinig vocht en te weinig elektrolyten (ook wel ‘zouten’) funest voor de darmen. Gebrek aan vocht en elektrolyten zorgt er in zo’n geval namelijk voor dat de darmen de suikers slecht op kan nemen; met allerlei narigheid ter gevolg. Suikers zijn echter wel belangrijk voor het energielevel. Probeer daarom zowel suikers als vocht mét toegevoegde elektrolyten gefaseerd in te nemen.