Glutamine: wat is het?

Voor een gezond lichaam zijn vitamines, mineralen en aminozuren van essentieel belang. Zij zorgen er namelijk voor dat veel vitale processen in het lichaam goed worden geregeld, denk aan de aanmaak van nieuwe cellen, aanmaak van energie of koolhydraten. Glutamine is een van de twintig semi-essentiƫle aminozuren die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Aminozuren en eiwitten spelen veel vitale rollen in ons lichaam. De belangrijkste functie van dit aminozuur is dat het helpt bij de hersenwerking en bij de aanmaken van eiwitsynthese. Sporters gebruiken regelmatig een glutamine supplement. Wat is glutamine en waarom zou je extra glutamine in je voeding gebruiken?

Wat is het?

Er zijn twee soorten, glutamine en I-glutamine. L-glutamine kom je tegen bij de supplementen. L-glutamine is de actieve vorm van het aminozuur van glutamine. Dit molecuul kan gebruikt worden in poedervorm, capsules of tabletten. Glutamine is dan ook een van het meeste voorkomende animozuur in het lichaam, het is ongeveer twee derde van de vrije aminozuren. Dit aminozuur bevindt zich voornamelijk in de spieren en longen en kan door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Deze stof heeft als functie dat het zorgt voor een betere spijsvertering en het functioneren van de hersenen. Daarnaast heeft het een rol in het transport van koolstof en stikstof waardoor celdeling ontstaat en wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan het proces voor het aanmaken van glucose. Als laatste levert het een bijdrage aan de productie en afbraak van eiwitten. Bij een intensieve sporttraining wordt er een grote hoeveelheid van dit aminozuur gebruik om de spiercellen te herstellen. Niets voor niets gebruiken sporters dan ook vaak supplementen omdat het lichaam na een training niet snel genoeg al die aminozuren kan aanmaken.

Hoe krijg je voldoende van dit animozuur binnen?

Doordat het lichaam dit aminozuur zelf in het spierweefsel kan aanmaken is het semi-essentieel, hierdoor hoef je het niet perse uit je voeding te halen om deze stof binnen te krijgen. Toch kan het zijn dat je lichaam het meer nodig heeft, bijvoorbeeld omdat je last van fysieke stress hebt of omdat je intensief sport. In beide gevallen verbrandt je lichaam meer dan het uit zichzelf aanmaakt. Dit aminozuur kun je dan uit glutamine in je voeding halen, bijvoorbeeld door kwark, tofu, bonen of tarwe te eten. Ook zit het in melk en eieren. Sporters houden zich vaak aan een eiwitrijk voedingspatroon waardoor ze daardoor vaak genoeg van dit aminozuur halen uit normale voedingen.

Glutamine kopen

Er zijn verschillende redenen om een glutaminesupplement te kopen. Een van de eerste redenen is dat je graag wil dat je spieren zich sneller herstellen na een sporttraining. Een andere reden kan zijn dat het wordt gebruikt als preventieve werking voor het tegengaan van verkoudheid en infecties. Zo zijn mensen die veel stress ervaren gevoeliger voor een verkoudheid of voor virussen. Glutamine poeder zorgt ervoor dat de productie van witte bloedcellen wordt verhoogd waardoor de kans op ziekte drastisch zal verminderen.

Wil jij glutamine poeder of supplementen kopen? Dan wil je graag weten wat de beste glutamine is. Wij kunnen je daar geen goed advies in geven. Waar de een gebaat is bij poeder vindt een ander een shake of vitamine pil prettiger. Probeer voor jezelf te kijken wat het beste werkt. Je kunt het kopen in capsule- of poedervorm. Het voordeel van capsules is dat deze makkelijk in te nemen zijn, het voordeel van poedervorm is dat je ze kunt verwerken in een (sport)drank of shake.