diarree klachten

Diarreeklachten? Tips voor wat te eten bij diarree

Veel mensen hebben weleens last van diarree. Het is nooit leuk om het hierover te hebben en daarom houden we het vaak voor onszelf. Diarree kan voorkomen wanneer je iets verkeerds hebt gegeten of juist te veel. Heb je echter vaker last van deze waterdunne ontlasting? Dan kan het wellicht iets anders betekenen. We leggen je hier graag uit wat diarree precies is en hoe je jouw voedingspatroon zo kunt veranderen dat je weinig last meer hebt van diarree. 

Wat is diarree?

Diarree is dus een waterdunne ontlasting. Dit kan acuut voorkomen. Op zo’n acuut moment moet je vaak direct naar het toilet anders kan het fout gaan. Het kan ook zijn dat je vaker last hebt van diarree. Dit kan een probleem zijn waar je al een tijdje last van hebt en waar je je misschien wel voor schaamt. In dit geval is het toch slim een dokter te bezoeken. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom of dat je niet tegen bepaalde voeding kan. Je kan bijvoorbeeld lactose intolerant zijn of coeliakie hebben. Deze allergieën zorgen voor grote aanpassingen in je voedsel en in je dagelijks leven. Het is dus slim om tijdig naar de dokter te gaan wanneer je langdurige klachten hebt. 

Wat eten bij diarree?

Wanneer je veel last hebt van diarree is het slim om je voedingspatroon aan te passen. Bepaalde soorten producten kunnen zorgen voor dunne ontlasting, zoals koffie. Het is dus handig om eens goed te kijken naar de producten die je eet op een dag en te kijken hoe je dit kunt vervangen door meer vezelrijke producten. Waar moet je verder op letten als het gaat om voeding wanneer je last hebt van diarree?

  • Een normaal eetpatroon: Het is niet goed om weinig te eten wanneer je last hebt van diarree. Door de diarree hebben je darmen namelijk minder tijd om de voedingsstoffen goed op te nemen. Dus ga niet over op een kaal beschuitje maar eet zo gewoon mogelijk, het liefst zelfs iets meer. 
  • Meer drinken: drinken is altijd belangrijk, maar helemaal wanneer je last hebt van diarree. Je kunt namelijk uitdrogen wanneer je niet genoeg drinkt. Probeer dus echt 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen.
  • Minder koffie en alcohol: koffie en alcohol zijn dranken die je darmen prikkelen. Wanneer je al buikklachten hebt, is het dus niet handig om koffie of alcohol te nuttigen. 
  • Kleine porties: Het is beter voor je darmen om kleine porties te eten. Verdeel dus de avondmaaltijd over meerdere momenten. Zo krijg je kleinere porties binnen wat minder prikkels voor je darmen zijn. 

Gezonde lunch salade

Hoe diarree voorkomen?

Heb je vaker last van diarree? Dan is het slim om dit met de dokter te bespreken. Krijg je advies om je voedingspatroon aan te passen? Dan kun je een afspraak maken met een diëtist om samen te bekijken hoe je jouw voedingsschema aan kunt passen. Hoe kun je diarree voorkomen? Het begint met een goede hygiëne, zowel thuis als op reis. Thuis is het belangrijk dat je hygiënisch bent tijdens het bereiden van de maaltijd. Bereid de maaltijd met schone messen en een schone snijplank. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk rauw vlees te eten en vlees te doorbakken. Rauw vlees is een prikkel voor je maag. Je kunt ook minderen met koffie en alcohol. Tot slot is het slim om met de diëtist te kijken naar vezelrijke gezonde maaltijden. Dit zijn maaltijden die gezond zijn en goed voor de darmen. 

Hoe diarree oplossen?

Diarree gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Wanneer je let op je voeding, veel drinkt en prikkelbare drankjes en voedsel vermijdt, moet het binnen enkele dagen over zijn. Er zijn wel enkele medicijnen die je kunnen helpen. Zo zorgt ORS ervoor dat je niet uitdroogt. Heb je al een tijdje weinig water gedronken? Voel je je slap of krijg je het gevoel dat je moet flauwvallen? Dan kan het heel goed dat je uitgedroogd bent. In dit geval zal de dokter adviseren om ORS te nemen. Naast ORS is Loperamide een middel tegen diarree. Dit middel stopt de diarree niet, het zorgt er alleen voor dat de diarree minder vaak voorkomt. Dit middel mag je slechts 2 dagen gebruiken anders kun je last krijgen van een verstopping. Kortom, let vooral op je voeding en drink genoeg. Heel veel meer kun je niet aan dit vervelende verschijnsel doen. 

Bron: Voedingscentrum, Voeding & Kanker, Maag Lever Darm Stichting