De beste voeding voor een marathon

Het is een bekend gegeven dat voeding een belangrijk element is bij het leveren van sportprestaties. De krachtsporter neemt bijvoorbeeld eiwitten, de topdanser zweert bij gezonde shakes, duursporters stoppen zichzelf vol met pasta, en repen en gels voor onderweg. Dit is overigens een ontwikkeling van de laatste tientallen jaren. Daarvoor was er, door het ontbreken van medisch onderzoek en wetenschappelijk bewijs, weinig tot geen kennis over de invloed van eten op ons fysieke presteren. Wat is de juiste spotvoeding hardlopers en is dit echt zo belangrijk?

Verbranding in ons lichaam

Zoals Max Verstappen brandstof verbruikt tijdens zijn races (en dat zo efficiënt mogelijk doet), verbrandt de hardloper diverse stoffen tijdens zijn wedstrijd. Hoe langer de afstand, des te groter de rol die voeding speelt. De sprinter heeft dan ook een heel ander dieet dan de marathon professional. Die laatste weet namelijk exact wat er gebeurt tijdens zijn race. Eerst draait zijn motor op koolhydraten. Pas als zijn lichaam merkt dat die voorraad opraakt, schakelt het over op vetverbranding. Dit is uiteraard een vereenvoudigde weergave van het proces, maar geeft wel de essentie weer.

Koolhydraten en vetten verbranden

Niet zo’n probleem, zou je kunnen denken: ieder mens heeft toch genoeg vet? Dat is grotendeels waar, echter: ons lichaam heeft voor vetverbranding veel energie nodig. Terwijl die energie juist hard nodig is voor het optimaal laten functioneren van ons hele systeem, denk bijvoorbeeld aan de ademhaling. Dit is dan ook precies de reden dat koolhydraatstapeling zo populair is. Hoe meer koolhydraten er in jouw lijf aanwezig zijn, hoe meer je dat moment van vetverbranding kunt uitstellen.

Voeding voor een marathon stapelen

Maar wat is dan die voeding voor een marathon waarop zoveel marathonlopers, zowel professionals als amateurs en debutanten, het beste presteren? Wat is die sportvoeding voor hardlopers waarmee je de beruchte, en altijd optredende man met de hamer, zover mogelijk voor je kunt houden? We noemden het woord al in de eerste alinea: pasta. Pasta is bijzonder koolhydraatrijk. Het is op zich al prima om tijdens de marathonvoorbereiding zeer regelmatig pasta op het menu te zetten. Maar het belangrijkste effect bereik je door de week voor de marathon in grote mate koolhydraten tot je te nemen. Die zitten overigens niet alleen in pasta: aardappelen en rijst zijn bijvoorbeeld prima alternatieven. Doordat je in die laatste week je trainingen afbouwt, dus minder verbrandt en veel koolhydraten inneemt, creëer je een grotere voorraad dan normaal. Je stapelt de koolhydraten als het ware op elkaar. Vandaar dus de naam: koolhydraatstapeling.