welke calorieën heb je nodig

Bekijk hoeveel calorieën je per dag nodig hebt

Calorieën. Als het gaat om eten en diëten zien we het woord altijd voorbijkomen. Misschien weet je wel dat een calorie te maken heeft met de inname van voedsel, maar wat is het nou precies? En hoeveel heb je nodig? Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. Het is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water en één gram kelvin te verwarmen. Dit precieze aantal is weinig en daarom hebben we het vaak over de kilocalorie (kcal) wanneer het gaat over de inname van voedsel. Wanneer je bijvoorbeeld een appel eet, zet jouw lichaam de 75 bijbehorende kilocalorieën om in energie. Maar zijn deze calorieën dan slecht en hoeveel heb je er per dag nodig? In deze blog beantwoorden we een aantal vragen.

Is een calorie slecht?

Een calorie geeft alleen de aanwezige energie aan in het product. De voedingsstoffen waar je vervolgens die energie van krijgt, bepalen hoe hoog het aantal calorieën is. Elke voedingsstof heeft ook weer zijn of haar eigen caloriewaarden, zoals bijvoorbeeld:
1 gram eiwit = 4 kcal
1 gram koolhydraat = 4 kcal
1 gram vet = 9 kcal
Tot calorieën behoren dus ook de voedingsstoffen. Dus calorieën zijn niet per definitie slecht; integendeel. Calorieën zorgen ervoor dat jouw lichaam functioneert. Ze zorgen ervoor dat jouw lichaamsprocessen op gang komen. Door calorieën te eten kun jij je bijvoorbeeld concentreren, ben je in staat om op te staan, te lopen en te sporten. Welke calorieën zijn er dan wel slecht voor je? Er is niet een bepaald soort calorie die slecht voor je is. Je moet alleen goed in de gaten houden hoeveel van deze bovengenoemde calorieën jij binnenkrijgt. Te veel van deze calorieën kan een negatief effect hebben op je gewicht en daarmee ook op je gezondheid. Producten waar veel calorieën inzitten die weinig positieve gevolgen hebben op het lichaam, zijn bijvoorbeeld:
Friet
Wit brood
Snacks
Dit zijn producten waar je dus niet te veel van moet eten, maar let op want te veel goede calorieën nuttigen kan ook een negatief effect hebben op je gezondheid. Calorieën wat zijn het

Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt per dag verschilt per persoon. Een man verbruikt over het algemeen bijvoorbeeld meer brandstof dan de vrouw en heeft dus meer calorieën nodig. Daarnaast maakt het verschil of je regelmatig sport of beweegt of niet. Wanneer je een actieve levensstijl hebt, moet je ook meer calorieën nuttigen dan mensen die minder actief bewegen. 

Invloed geslacht op calorieën

Volgens Het Voedingscentrum hebben vrouwen gemiddeld 2.000 kilocalorieën nodig per dag. Mannen hebben daarentegen gemiddeld 2.500 kilocalorieën nodig per dag. Hoe komt het dat dit zo’n groot verschil is? Volgens verschillende onderzoekers is het wetenschappelijk aantoonbaar dat mannen meer kunnen eten dan vrouwen en minder snel aankomen. Al vanaf de geboorte hebben vrouwen meer vet dan mannen. Tijdens de puberteit komt hier nog eens een groot percentage aan vet bij, terwijl er bij mannen slechts een klein percentage bijkomt. Dit terwijl mannen 51% meer calorieën binnenkrijgen dan vrouwen. Vrouwen kunnen dus daadwerkelijk én minder eten én vallen minder snel af. 

Invloed leefstijl op calorieën

Behalve de grote invloed van geslacht op het aantal calorieën dat je per dag kunt nuttigen, is leefstijl ook iets om rekening mee te houden. Ben jij een actieve sporter? Dan kun jij tussen de 200 en 400 kilocalorieën meer nuttigen dan mensen die niet actief sporten. In de leeftijd van 19 – 30 jaar kun je hierbij denken aan 3.100 calorieën voor mannen en 2.400 calorieën voor vrouwen per dag. Bij Voedingscentrum kun je alle calorie adviezen per leeftijdsgroep, geslacht en leefstijl bekijken. welke calorieën heb je nodig

Invloed zwangerschap op calorieën

Vrouwen kunnen dus minder eten en komen sneller aan van de calorieën die ze eten. En wat gebeurt er wanneer ze zwanger zijn? Wanneer jij zwanger bent, zal het voelen alsof je voor 2 eet. Toch hoeft dit niet. Het is juist het fijnste om gewoon bij je normale ritme te blijven zodat je aan het eind van de zwangerschap ook snel weer op je normale gewicht komt. Gebruik het zwanger zijn dus niet als excuus om toch de snacks te pakken, maar blijf zo gezond mogelijk eten. Dit zal ook voordelen hebben voor je baby. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je bepaalde producten niet meer kan eten, zoals rauw vlees. Maar probeer behalve deze aanpassingen een gezond weekmenu aan te houden. 

Bron: Voedingscentrum, Optimavita, Knack.be