Bcaa: wat is het?

Je bent ongetwijfeld bekend met het feit dat sporten zeer veel positieve gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Vroeger focuste men zich daarbij vooral op de voordelen op het fysieke lichaam, maar veel wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat het ook zeer goed is ook voor je psychologische gesteldheid. Regelmatig sporten kan angst en stress reduceren, de kans op een burn-out verkleinen en bovendien zorgt het voor een goede concentratie, zodat je effectief aan zaken kunt werken. Sporten is gelukkig zeer populair tegenwoordig. Er zijn verschillende voedingssupplementen voor sporters op de markt. BCAA is een zeer populair supplement. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in. Eerst bespreken wij wat BCAA precies is. Daarna gaan wij dat dieper in op de effecten van dit middel.

Wat is amino BCAA?

BCAA is een Engelse afkorting van branched chain amino acids. In het Nederlands wordt dit doorgaans vertaald als ‘vertakte-keten-aminozuren’. Het supplement bestaat uit drie essentiĆ«le aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en jij bent je ongetwijfeld bewust van het feit dat eiwitten goed zijn voor onder andere de spieropbouw.

Het effect van supplement BCAA

Helaas zijn er nog relatief weinig onderzoeken gedaan naar het effect van BCAA aminozuren, maar toch kunnen wij wel wat relevants over de effecten zeggen. Allereerst is aangetoond dat het een energieleverende functie heeft. Na intensief sporten verbruik je veel energie en dit supplement kan bijdragen aan een sneller herstel, zodat jij je dag productief kunt doorlopen. Toch zijn er ook veel andere voedingsmiddelen en supplementen die een energieleverende functie leveren, dus we kunnen niet stellen dat dit supplement uniek is. Meer onderzoek zou uitsluitsel moeten geven wat betreft de concrete effecten en hoe de verhouding tussen dit supplement en andere voedingsmiddelen precies in elkaar steekt.

Minder spierpijn

Uit onderzoek blijkt dat dit supplement de spierpijn kan verminderen na een training. Spierpijn kan erg vervelend zijn, maar is verder niet gevaarlijk als je voldoende rust neemt. Echte fanatieke sporters nemen doorgaans minder rust en in die situaties kan dit supplement wel degelijk van pas komen. Tegelijkertijd moeten we daarbij ook weer opmerken dat spierpijn door het nuttigen van voldoende ‘reguliere’ eiwitten ook kan verminderen.

Verminderde mentale vermoeidheid

Mogelijk kan dit supplement ook de concentratie bevorderen en specifieke vermoeidheidsverschijnselen afnemen. Hier is concreet onderzoek naar gedaan bij een groep wedstrijdzeilers. De ene groep kreeg een hoge dosis van dit supplement toegediend en de andere groep niet. De sporters die een hoge dosis tot zich hadden genomen voelden zich de tweede dag veel minder vermoeid. Ook bleek dat ze informatie beter konden onthouden. Meer onderzoek kan echt duidelijkheid geven of deze theorie ook klopt. Het onderzoek is te kleinschalig om harde conclusies aan te verbinden.