Alles wat je moet weten over energierepen

Heb je wat behoefte aan energie of ga je zo sporten en wil je snel nog even wat gezonde voedingstoffen binnen krijgen? Dan bieden energierepen een uitkomst. Deze repen worden veel gebruikt door sporters omdat ze veel koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevatten. Er zijn verschillende soorten, zo heb je een energiereep voor het fietsen, marathon lopen of voor mensen die fitnessen. Wat is een energiereep precies en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is een energiereep?

Een energiereep is een reep die voornamelijk bestaat uit koolhydraten, aangevuld met andere voedingsstoffen. Het is vaak een mix van gedroogde ingrediënten zoals haver, gedroogd fruit en granen. Vaak zijn ze in de vorm van een stick waardoor je ze gemakkelijk uit de hand kunt eten. Het is niet bederfelijk en daarom kun je een energiereep ook goed meenemen tijdens een lange fietstocht of tijdens een werkdag. In de meeste energy bars zitten eenvoudige en compliceerde koolhydraten. Daarnaast bevat een energiebar vaak magnesium, vitamine B of C, cafeïne en kalium. Ook bevatten ze vaak grote hoeveelheid eiwitten, veten en mineralen. Ze hebben als doel om ervoor te zorgen dat jouw lichaam de gezonde en voedzame voedingsstoffen binnenkrijgt die snel worden omgezet naar energie.

Wat zijn de beste energierepen?

Er zijn veel verschillende sportrepen en alle repen bestaan uit een ander combinatie van voedingsstoffen. Zo heb je een energiereep voor fietsen welke veel kalium, calcium en ijzer bevat. Voor marathonlopers zijn eiwitten van belang dus kun je het beste een energiebar kiezen die een hoog gehalte eiwitten heeft. Wanneer je energierepen gaat kopen is het van belang dat je wel een gezonde energiereep koopt. Zo voorkom je dat je eigenlijk een snoepreep koopt die wordt aangeprijsd als ‘gezond’ tussendoortje. Repen met gewone suiker, geconcentreerde sappen, boter of kunstmatige kleur—en smaakstoffen kun je beter laten liggen. Kies in plaats daarvan voor repen met gepofte rijst, havermout, dadel, gedroogde vruchten of noten of bijvoorbeeld met kokosolie of honing. Ze smaken wellicht net zo zoet, maar zijn een stuk gezonder.

Voordelen energiereep

Een energiereep eten heeft veel voordelen. Allereerst kun je snel en gemakkelijk gezonde voedingsstoffen en benodigde calorieën binnenkrijgen. Het is namelijk een bron van complexe koolhydraten en eenvoudige suikers. Daarnaast kun je ze gemakkelijk eten omdat ze vaak in een stickvorm zijn gegoten. Sportrepen worden vaak gegeten voor een wedstrijd of training waardoor je optimaal kunt presteren. Daarnaast worden ze ook vaak na een wedstrijd gegeten om zo snel weer eiwitten aan te vullen zodat je lichaam snel kan herstellen. Ook is een energiereep een goed tussendoortje tijdens een studiedag omdat de glucose uit de reep kan dienen als brandstof voor de hersenen waardoor je gemakkelijker informatie opneemt. Een energiereep bestaat vaak uit haver, granen of andere voedzame voedingstoffen. Hierdoor zorgen ze voor een verzadigd gevoel en heb je minder eetlust of trek in zoete dingen tussendoor. Tegenwoordig zijn er ook veel energierepen die superfoods zoals goijabessen of quinoa bevatten waardoor het goed is voor je gezondheid. Het eten van een energiereep heeft dus veel voordelen en zorgen ervoor dat je meer energie krijg, prestaties kunt verbeteren of gezond kunt snacken tijdens een werkdag.

Een  alternatief voor gezonde energierepen

Variatie in je voeding is natuurlijk gewenst. Daarom kun je buiten de gezonde energierepen ook afwisselen met gezonde koekjes. Deze koekjes kun je makkelijk zelf maken en zitten vol met natuurlijke ingrediënten, waardoor er weinig zoetstoffen en suikers in zitten. Onder andere kun je deze koekjes maken met havermout.