Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Als je wilt afvallen dan denk je wellicht in de eerste plaats aan stoppen met snoepen. En natuurlijk is dat belangrijk. Maar wist je dat je lichaam ook koolhydraten omzet in suiker? En die zitten lang niet alleen in snoep en andere ongezonde producten. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld ook in brood. Gelukkig kun je zelf koolhydraatarm brood  bakken. 

Toch brood eten als je op dieet bent

Veel mensen schrappen brood als ze op dieet zijn. Maar dat hoeft helemaal niet. Want brood is zo gezond of ongezond als je het maakt. Veel hangt bijvoorbeeld af van het beleg. Beleg je je brood met rauwkost, bijvoorbeeld een knolselderij puree dan is je boterham een stuk gezonder dan met een dikke laag chocoladepasta. Bovendien bevat volkorenbrood wel veel gezonde vezels, die zijn nodig voor een goede darmfunctie. Dus het is zeker niet nodig om brood volledig uit je menu te schrappen. 

Kies voor variatie in je dieet

Of je nu probeert een paar kilo af te vallen of je gezonde gewicht wilt behouden, variatie is heel belangrijk. Door iedere dag iets anders te eten krijg je een grotere variatie aan voedingsstoffen binnen. Verschillende groenten bevatten verschillende vitaminen en mineralen bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor fruit. Als je de koolhydraten wilt beperken dan neem je wat minder aardappelproducten of pasta. In vlees, vis en kip zitten ook voedingsstoffen die je een goed gevuld gevoel kunnen geven.

Soms werkt een dieet niet voor jou

Er zijn tientallen verschillende diëten. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een bepaald dieet voor jou niet het gewenste effect heeft. Je kunt altijd met een diëtist overleggen wat voor jou de beste manier is om af te vallen. Het maakt daarbij natuurlijk veel uit of je 5 kilo of 25 kilo wilt afvallen. Als je veel wilt of moet afvallen dan is het vaak wenselijk om daarbij begeleiding te krijgen.