Smoothie

8 gezonde tussendoortjes om dagelijks te eten

Het kan nog weleens lastig zijn om gezonde tussendoortjes te nuttigen. Misschien heb je standaard wel lekkere tussendoortjes in huis als koekjes, snoep of chips. Toch begint het vaak bij het doen van de juiste boodschappen. Wanneer je geen ongezonde tussendoortjes in huis hebt, hoef je ook de verleiding niet te weerstaan om toch een ongezond tussendoortje te pakken. Woon je met anderen in huis en deel je de boodschappen? Vertel hen dan over jouw gezonde plannen. Misschien doen je huisgenoten en/of gezinsleden wel met je mee of willen ze jou helpen om niet aan die la met lekkere tussendoortjes te zitten. Maar wat zijn dan gezonde tussendoortjes? Waar vind ik die? En hoe maak ik die?

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Met gezonde tussendoortjes wordt groente en fruit bedoeld waar veel eiwitten en gezonde vetten in zitten. Eiwitten zijn belangrijk voor het lichaam. Ze zijn bouwstenen van het lichaam en zorgen voor het herstel en de opbouw. Sporters hebben vaak meer eiwitten nodig dan mensen die af en toe sporten. Eiwitten zorgen namelijk onder andere voor de opbouw van spieren. Dus.. groenten en fruit met veel eiwitten. Kom je al op een paar voorbeelden? We geven je hier 8 voorbeelden van tussendoortjes die je kunt nuttigen. Deze tussendoortjes zijn gezond voor je, bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. 

8 gezonde tussendoortjes die je dagelijks kan eten

  • Wortels

Wortels zijn natuurlijk super gezond. Er zit heel veel vitamine A in en is daarmee heel goed voor je. Daarnaast moet je redelijk op wortels kauwen waardoor het lang duurt voordat je een aantal wortels op hebt. Je denkt hierdoor niet aan ander eten maar kan rustig op een wortel blijven kauwen.Wortels

  • Pompoenpitten

Dit zijn de pitjes die in een pompoen zitten en vaak terugkomen in curry’s of andere gerechten. In een klein handje pompoenpitten zit al 12 gram eiwit. Als je snel een snack wilt nuttigen voordat je begint met je work-out is een handje pompoenpitten dus één van de snelste en eiwitrijke oplossingen. 

  • Noten

Behalve een bakje pompoenpitten in je tas mee naar werk, is een bakje noten ook een goede oplossing. Noten zijn heel gezond en bevatten ook veel eiwit. Vooral amandelen en pistachenoten zijn heel eiwitrijk. Let hier wel op dat je ongezouten noten eet. Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel Vitamine E. Het houdt dus het hart, de zenuwen en de spieren gezond.

  • Komkommer en tomaat

Twee hele gezonde groentes zijn natuurlijk komkommer en tomaat. Je kunt een halve komkommer in blokjes snijden en cherrytomaatjes door de helft. Je husselt ze door elkaar en combineert het met een beetje olijfolie of balsamico of rucola. Zo heb je een heerlijk gezond tussendoortje. Een tip is: bekijk eens je leftovers van het diner. Zijn er nog wat groenten over? Eet ze de volgende dag als gezonde snack rauw. 

  • Rijstwafel(s) met gezond beleg

Een rijstwafel bevat heel weinig calorieën en is daarom een goed idee wanneer je wilt afvallen. Combineer het echter wel met gezond beleg, je krijgt dan nog wat voedingsstoffen binnen. Van een rijstwafel alleen wordt je lichaam niet verzadigd. Gezond beleg kan bijvoorbeeld zijn: avocado, spinazie, hummus of een gekookt eitje. 

  • Smoothie

Misschien ben je ook wel iemand die graag smoothies wil eten maar het teveel werk vindt om te maken. Het wordt dan nu tijd om deze gedachte eens los te laten. Het valt namelijk reuze mee en smoothies zijn echt heel lekker. Snijd ‘s ochtends (of de avond ervoor) een aantal fruitstukken en stop ze in de blender. Je kunt hier eventueel ook nog een beetje melk aan toevoegen. Vervolgens kun je ‘s ochtends een gedeelte van de smoothie nemen en de rest bewaren als tussendoortje. Het enige wat je hoeft te doen is fruit in huis halen en wat fruit snijden.Smoothie

  • Een gekookt eitje

Een eitje is natuurlijk een goede manier om eiwitrijke stoffen binnen te krijgen. Je kunt aan het begin van de week bijvoorbeeld een aantal eitjes koken en deze meenemen als tussendoortje naar je werk. Je kunt deze eieren natuurlijk ook opeten tijdens de lunch, maar voor probeer hier voor de variatie eens iets anders. 

  • Muesli repen of energy bar

Je kent ze waarschijnlijk wel: de muesli repen uit de winkel. Hier zitten vaak veel vezels in maar je weet niet altijd welke andere stoffen erin zitten. Het is daarom goed (en leuk) om zelf een energy bar te maken. Zo weet je zeker dat de voedingsstoffen die jij nodig hebt erin zitten en er geen onnodige vetten in voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld het energy bar recept van I Love Health eens uitproberen.

Er zijn natuurlijk nog talloze andere tussendoortjes. Bekijk zelf of het tussendoortje voldoende voedingsstoffen bevat en wat jij graag wil nuttigen per dag. Voor duurzame tussendoortjes kun je ook eens duurzame recepten bekijken.