Bonen

4 bekende peulvruchten en handige informatie

Peulvruchten zijn zaden met of zaden zonder een omhulsel. Veel peulvruchten die in Nederland verkrijgbaar zijn, komen van eigen bodem. Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid. Zo helpen ze bij het verlagen van je cholesterol en bevatten ze veel eiwitten, vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum beveelt aan om één keer per week peulvruchten te eten. Op die dag hoef je vervolgens geen vlees of vis meer te nuttigen. Peulvruchten hebben ook een kleine impact op het milieu. Wil je dus milieubewust eten? Dan is het eten van peulvruchten een goede optie.  

Wat zijn peulvruchten?

Veel peulvruchten worden in Nederland verbouwt en gemaakt. Bruine bonen, kapucijners en kievitsbonen komen uit Nederland. Omdat deze peulvruchten van eigen bodem komen, is peulvruchten eten een goede manier om bewust te eten. Producten van eigen bodem hebben namelijk te maken met minder lange en intensieve export. Daarnaast kun je de producten vaak vinden bij de lokale boer. Het bereiden van de peulvrucht verschilt per soort. Sommige droge peulvruchten hebben een lange kooktijd. Vaak tussen de 10 – 20 minuten. Een ander voordeel van peulvruchten is de lange houdbaarheidsdatum. Veel producten zitten in potjes en bewaar je op kamertemperatuur. Je kunt peulvruchten een paar jaar bewaren zonder dat de smaak, kleur of textuur verandert. 

Welke peulvruchten zijn er?

Er zijn tientallen peulvruchten, enkele bekende peulvruchten leggen we graag verder uit.

1. Bruine bonen

Bonen zijn peulvruchten en dus geen groenten. Bruine bonen zijn niet zo populair. Dit komt vaak door de smaak en door de darmklachten die sommige mensen van het eten van bruine bonen krijgen. Toch is het gebrek aan populariteit van deze peulvrucht zonde. Bruine bonen bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel vezels en eiwitten. Ze zijn dus heel erg goed voor je. Je zit ook snel vol van bonen. Het is dus slim om veel bonen te eten wanneer je af wilt vallen. Tip: combineer de bruine bonen in een rijstmaaltijd met paprika, tomatensaus, ui en kip. Heerlijk!

2. Kikkererwten

Een tweede peulvrucht is de kikkererwt. Deze erwten zijn vooral populair in hummus  of met falafel. Voor veel vegetariërs zijn kikkererwten een goede oplossing om toch aan veel eiwitten en voedingsstoffen te komen. Een nadeel van kikkererwten is alleen dat ze heel lang geweekt moeten worden. Gedroogde kikkererwten moet je acht uur weken voordat je ze kunt koken. Bedenk dus goed wanneer je kikkererwten wilt eten en leg ze bijvoorbeeld al in het water voordat je naar je werk vertrekt. Tip: kikkererwten salade met bosui, tomaat en basilicum. 

3. Linzen

Linzen komen van een linzen plant. Ze worden vaak gedroogd verkocht. Je kunt zowel rode, groene, Franse berg linzen of een Linzenmix kopen. Je ziet dat linzen vooral bij vegetariërs erg populair zijn. Linzen zijn namelijk een goede vleesvervanger en heel duurzaam. Je kunt linzen toevoegen aan tientallen recepten. Denk maar aan curry’s, soepen of stoofschotels. Een idee dus om het vlees achterwege te laten en linzen toe te voegen om de maaltijd duurzaam en lekker te maken! Tip: Linzensoep. Verse linzensoep maak je met wortel, tomatenblokjes, rode linzen en bleekselderij. Een heerlijk, gezond en voedzaam gerecht 

4. Pinda’s

Pinda’s behoren officieel tot de peulvruchten maar worden vaak tot de noten gerekend. Toch zijn het wel degelijk peulvruchten. Pinda’s zijn populair als snack maar worden ook vaak in een salade of curry toegevoegd. Daarnaast zitten er veel voedingsstoffen in pinda’s en bevatten ze veel antioxidanten. Dit betekent dat wanneer iemand veel pinda’s eet, de kans dat deze persoon darmkanker ontwikkeld een stuk kleiner is dan bij iemand die dit niet doet. Tip: groene curry met kokosmelk, prei, wortelen en pinda’s. 

Welke peulvruchten zijn gezond?

Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid. Ze bevatten veel B-vitamines, eiwitten en mineralen waardoor ze echt een positief effect hebben op je lichaam. Peulvruchten hebben weinig negatieve effecten. Je kunt wel allergisch zijn voor nikkel. In peulvruchten zit veel nikkel. Het kan dus zijn dat je weinig tot geen peulvruchten mag eten wanneer je hier niet goed tegen kan. Tot slot kunnen peulvruchten sommige mensen last geven van de darmen. Het is aanbevolen om dan kleine hoeveelheden te nemen.

In de Schijf van Vijf wordt geadviseerd om één keer per week peulvruchten te eten. Bekijk snel wat jouw peulvrucht recept deze week wordt. 

Bron: Voedingscentrum