Het verschil dat een goede skischoen kan maken

Skischoenen zijn zonder twijfels het allerbelangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Ze zijn als het stuur van je auto, want ze zorgen voor de manier waarop jij je van een berg beweegt. Dus is het absoluut de moeite waard om wat extra tijd en energie te steken in het vinden van de juiste schoen met de juiste pasvorm.

Het vinden van de beste maat en pasvorm

Het doel bij het passen van skischoenen is om een maat en pasvorm te vinden waarin jij je comfortabel voelt. De skischoenen moeten vooral goed aansluiten. Zonder daarbij de bloedsomloop af te snijden of pijnlijke drukpunten te veroorzaken. 

Een lichte tot matige druk op jouw langste tenen wanneer de skischoen is vastgemaakt en jij met jouw been rechtop staat, is veelal een indicatie dat deze ski boot na enig gebruik de juiste maat zal hebben. 

Iedere voet is echter uniek. Waardoor er niet één correcte manier is om je Head skischoenen te passen. De maat, vorm en flex van je ideale skischoen kan variëren en is veelal afhankelijk van bijvoorbeeld het vaardigheidsniveau, je ambities, lengte, gewicht en  de frequentie van dagen op de piste. 

Wat is de flex van een skischoen?

De flex van een skischoen verwijst naar hoe zacht of hard de buitenste schil qua flexibiliteit is (dus niet de stevigheid). Dat wil zeggen, hoe gemakkelijk het is om in je ski boots voorover te leunen. Plus hoeveel het naar achteren duwt als je erin leunt. Alle skischoenen hebben een flex plus een bijbehorend nummer of rating op een flex index. Hoe lager deze rating, hoe meer flex het heeft en vice versa. Hier zijn enkele voorbeelden van flex beoordelingen en wat ze betekenen:

  • Flex: 80 voor heren en 70 voor vrouwen

Deze lagere flex beoordeling, die tussen de skischoenen voor de heren en dames verschilt, geeft aan dat de schoen meer flexibiliteit heeft en daarom een ​​zachte flex heeft. Ze zijn vooral geweldig voor beginners of langzamere skiërs.

  • Flex: 80-105 voor heren en 70-80 voor vrouwen

Naarmate het getal hoger wordt, neemt de flex af en zorgt dit voor een stijvere ski boot. Een stijvere skischoen biedt niet alleen een betere controle, maar kan de snelheid en verschillende soorten terrein ook beter aan. Deze flex index is prima voor een gemiddelde skiër en ook goed voor een beginner die graag met zijn skischoen wil ‘meegroeien’.

  • Flex: 110+ voor heren en 85+ voor vrouwen

De stijfste skischoen is speciaal voor de gevorderde skiërs gemaakt die snel en beweeglijk skiën. Plus zich op een stijl en/of gevarieerd terrein met diverse sneeuwcondities wagen. Deze ski boot is zonder meer stijf te noemen, maar heeft toch voldoende flexibiliteit om goed op verschillende ondergronden te reageren. Zodat je niet alle grond kracht en snelheid gebruikt.

Test de flex voordat je een skischoen aanschaft

Probeer de skischoen uit en test haar flex voordat je deze koopt. Want hoe de flex voor jou aanvoelt, is uiteindelijk de belangrijkste factor. Elk merk construeert zijn skischoenen iets anders dan de andere, dus vertrouw zeker niet alleen op de flex index om jou te vertellen hoe comfortabel jij je zult voelen!

Het verschil tussen de dames en heren skischoenen

Het grootste verschil tussen de skischoenen voor heren en dames is de hoogte en de maat van de manchet van de schoen. Skischoenen voor dames zijn normaliter ontworpen om een lagere en iets bredere manchet te hebben. Dit omdat vrouwen de neiging hebben om wat korter dan mannen te zijn en ook meer proportionele kuiten hebben.

Zit er echter niet over in als de best passende ski boots voor jou eigenlijk die van het andere geslacht is. Als je een lange vrouw bent en een vrij grote voet hebt, dan kunnen de heren ski boots soms beter werken omdat de hoogte van de ski boot zo niet je balans of controle belemmert.

Hoe moeten de skischoenen passen?

Het is vrij zeldzaam om een skischoen te vinden die direct vanuit de doos perfect past. De meeste moderne skischoenen kunnen echter verwarmd, gevormd, uitgestanst en aangepast worden. Wat uiteindelijk in een schoen resulteert die als een handschoen om je voet past. Hier noemen we nog een aantal belangrijke factoren op om op te letten wanneer je jouw skischoenen uitprobeert:

  • De skischoen moet nauwsluitend zijn. Volgens de kenners zou een ski boot een halve maat te klein aan moeten voelen. Met maatwerk kan zo’n skischoen dan losser worden gemaakt. Maar een schoen die bij aankoop al te los zit zal nooit echt goed passen. Houd uiteraard wel goed rekening met je skisokken
  • Een paar kleine drukpunten is geen probleem
  • Heb genoeg ruimte om je tenen een klein beetje te wiebelen
  • Je hielen mogen tijdens het lopen in de skischoenen niet omhoog komen. Je wilt immers dat je hiel stevig in de hielzak zit. Zodat jij niet in de ski boot stuitert als je op de skipiste een onverwachte stoot krijgt

Maak de juiste keuze voor jouw skischoenen

Hoewel er gezegd kan worden dat niet alle skiuitrusting absoluut perfect hoeft te zijn om je ervaring van het buitenleven te verbeteren, geldt dit echt niet voor jouw skischoenen. Weet hoe jij de beste skischoenen voor jezelf kunt selecteren die het beste bij je voet passen. Dat is de sleutel tot het maken van de juiste keuze.