In Nederland sport meer dan de helft van de bevolking. Hoewel dit natuurlijk super gezond is, brengt dit ook een hoge kans op blessures met zich mee. Vorig jaar waren er alleen al bij voetbal 33.300 duizend blessures! Het is slim om je hier als sporter op voor te bereiden. Hoe ga je om met een blessure en hoe voorkom je dat de blessure voor langdurig letsel zorgt? We geven je graag meer uitleg over hoe je kunt omgaan met sportblessures en welke stappen je kunt ondernemen om de sportblessure aan te pakken.
Soorten sportblessures
Sportblessures zijn er in alle soorten en maten. Bij veel sportblessures is er iets aan de hand met een voet, knie, schouder, enkel of lies. Enkele sportblessures die vaak voorkomen, vind je hier:
- Verzwikte enkel;
- Achillespeesblessure;
- Tenniselleboog;
- Liesblessure;
- Meniscusscheur knie;
- Schouderblessure;
- Zweepslag kuit of hamstrings;
- En nog meer…
Bron: Thuisarts
Een aantal van deze blessures ontstaan plotseling. Je kunt bijvoorbeeld vallen waardoor je je enkel verzwikt of een verkeerde beweging maken waardoor je een schouder blessure oploopt. Andere blessures kunnen geleidelijk ontstaan, zoals een meniscusscheur of een zweepslag. Deze blessures kunnen ontstaan door te zware training, verkeerde training voor jou of verkeerde schoenen of materiaal. Het is dus verstandig om goed te kijken naar wat jouw lichaam aankan en welk materiaal je nodig hebt om de sport goed te kunnen doen. Dit helpt de kans op een blessure te verminderen.
Een blessure: wat zijn de vervolgstappen?
Heb je een blessure opgelopen? Dan moet je eerst langs de huisarts. De huisarts kan beoordelen wat er aan de hand is. Denkt de huisarts dat er een dokter voor nodig is dan zul je worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Heb je al langere tijd last van een spier en wil je dat daar eens naar wordt gekeken? In veel ziekenhuizen is er ook een speciale sportarts. Deze arts kan blessures onderzoeken en medische onderzoeken verrichten. Bespreek dit van tevoren met je sportvereniging, want een sportarts raadplegen valt onder de aanvullende zorg. Het kan je dus veel geld kosten. Vanuit de huisarts of een sportarts kun je weer worden doorgestuurd naar een fysiotherapeut. De fysio helpt jou om weer op een rustige manier het lichaamsdeel te bewegen en te trainen. Zo ben je binnen een tijdje weer de oude en kun je weer gaan sporten!
Sporten met een sportblessure
Heb je een blessure opgelopen? Sport dan niet met sporten. Het is goed om te blijven bewegen maar dan op een rustig tempo en volgens een aangepast schema. Wanneer je onder behandeling bent van een fysiotherapeut kan deze vaak goed vertellen wat voor oefeningen je kunt doen. Daarnaast kun je ook kijken bij bijvoorbeeld Sportzorg. Hier staan per blessure oefeningen die je kunt doen om toch dagelijks wat beweging te hebben. Belangrijk is ook bij deze oefeningen om de spier niet te overbelasten. Overleg dus met je fysio in hoeverre je deze oefeningen kunt doen en reflecteer vaak. Is de pijn hoger dan het cijfer 4? Stop dan met de oefening en doe een training waarbij de pijn minder sterk aanwezig is.
Lees ook:
→ Wat te doen bij Spierpijn?
→ Wat is Spierpijn?
Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.