Tips voor het kopen van tenniskleding

Tenniskleding is speciaal gemaakt om in te sporten. Dat is belangrijk, want verkeerde kleding kan zorgen voor blaren, irritatie en schaafwonden. Maar hoe koop je eigenlijk de juiste tenniskleding? Waar moet je op letten, en welke materialen kun je beter vermijden?

Tenniskleding: praktisch en comfortabel

Tenniskleding dient functioneel en comfortabel te zijn zodat je vrij kunt bewegen. Vaak is een tennisshirt daarom lichtgewicht, ademend en gemaakt van polyester. Polyester droogt heel snel en is daardoor vochtregulerend. Ook krimpt polyester niet en is glad en slijtvast. Let daarnaast bij aanschaf van een tennisshirt ook op speciale bescherming tegen UVA en UVB straling van de zon, zodat je lichaam niet verbrandt. Indien je ook wel eens in de regen tennist is een wind- en regendicht tennisjack onmisbaar.

Ga je tenniskleding kopen? Kies dan niet voor kleding die gemaakt is van enkel katoen. Hoewel deze vezel zacht en luchtdoorlatend neemt katoen ook veel vocht op. Je tenniskleding wordt hierdoor zwaarder en blijft lang nat. Dat zorgt voor schuurplekken, snellere afkoeling van je spieren en een verhoogde lichaamstemperatuur, omdat het natte materiaal minder goed kan ademen.

Kies je een lange of korte tennisbroek?

Tennis is vooral bekend van de tennisrokjes. Je hoeft echt niet per se voor een tennisrok te kiezen. Vooral hier is de keuze namelijk heel persoonlijk. Een tennisrok geeft je veel meer bewegingsvrijheid, maar ook tennisshorts geven je meer flexibiliteit ten opzichte van reguliere sportbroekjes. Een lange tennisbroek perkt die vrijheid iets in, maar ook hierbij is rekening gehouden met de bewegingen die tennissers maken. Het gaat dus vooral om je eigen voorkeur.

Houdt er desondanks altijd rekening mee dat ook je tennisbroek ademend en vocht afvoerend is. Check of er zakken in zitten waar je de tennisballen in kwijt kan zonder dat ze je in de weg zitten of je bewegingen belemmeren.

Tot slot: kies de juiste tennisschoenen

Tennisschoenen die comfortabel zitten zijn wellicht het belangrijkste onderdeel van al je tenniskleding. Zorg er ten eerste dat de tennisschoenen comfortabel zitten en let daarnaast op schokdemping en grip.

De grip die een tennisschoen geeft is afhankelijk van de ondergrond en het profiel. Kies voor kunstgras, omnicourt en smashcourts voor een schoen met een grof profiel. Over gravel glijden gaat lastig, dus zorg in dat geval voor een visgraatprofiel onder je schoenen. Wanneer je op echt gras speelt kun je het beste kiezen voor noppen. Die steken zich weliswaar vast in het gras ter stabiliteit, maar zijn rond waardoor je alsnog enorm flexibel bent. Speel je op carpet of tapijt? Dan kies je het beste voor een gladde zool. Zowel carpet als tapijt hebben namelijk al veel grip van zichzelf.

Tenniskleding is er voor iedereen!

Het kopen van de juiste tenniskleding hoeft dus geen hele opgave te zijn. Kies voor kleding van polyester of een mix van katoen en polyester. Zo weet je zeker dat je tenniskleding ademend, verkoelend en vochtregulerend werkt, zonder dat het je in je sporten belemmert. Het vinden van de juiste schoen kan even duren, maar is de meest belangrijke investering. Tennissen in schoenen die niet comfortabel zitten kunnen je sportprestaties schaden en je loopt daarmee ook nog eens het risico op blaren.