Wanneer je een kindje verwacht, verandert er veel in je lichaam. Je lichaam kan anders reageren dan je verwacht op voeding en op de sportieve activiteiten die je onderneemt. Daarom wordt er vaak aanbevolen om rustig aan te doen. Maar dat neemt niet weg dat je niet kunt sporten. Want sporten is goed voor je, of je nu zwanger bent of niet. Wat voor effect heeft sport dan op je lichaam wanneer er een kindje in je buik groeit? En wat zijn de do’s en dont’s? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen.
Effect van sporten op de zwangerschap
Het is ten eerste belangrijk om te onthouden dat je zeker nog kunt sporten tijdens de zwangerschap. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap een bevalling hebben die gemakkelijker verloopt. Een goede reden dus om tijdens je zwangerschap minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Daarnaast is uit onderzoek gekomen dat je minder kans hebt op pijn in je bekken wanneer je regelmatig hebt gesport tijdens de zwangerschap. Toch is het wel belangrijk dat je je aan bepaalde richtlijnen houdt, wil je zeker weten dat het sporten geen negatief effect heeft op het verloop van de zwangerschap en natuurlijk op het kindje.
Do’s tijdens de zwangerschap
- Voldoende eten en drinken voor en tijdens het sporten. Het is altijd belangrijk om te denken aan je calorie-inname maar vooral tijdens de zwangerschap. Je lichaam is namelijk extra vatbaar. Wanneer je weinig eet of drinkt zul je sneller klachten krijgen. Denk aan duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
- Zwemmen. Zwemmen is één van de sporten die je zeker kunt doen wanneer je zwanger bent. Het grote voordeel is dat je op je eigen tempo kunt zwemmen. Door rustig in het water voort te bewegen krijg je beweging. Daarnaast zorgt het warme water voor een goede bloedsomloop. Een opmerkelijk detail is dat veel vrouwen het gevoel hadden dat de misselijkheid afneemt wanneer ze vaak zwemmen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar kan wel een fijn bijkomend effect zijn.
Don’ts tijdens de zwangerschap
- Contactsporten. Sporten die grote risico’s kunnen hebben voor je buik kun je beter niet beoefenen tijdens je zwangerschap. Duiken wordt bijvoorbeeld echt afgeraden. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s een hogere kans hebben op een afwijking wanneer de moeder regelmatig heeft gedoken. Naast duiken moet je opletten bij sporten als basketbal, hockey, squash, krachttraining en paardrijden. Bij deze sporten heb je kans dat er een bal, stick of iets anders in je buik kan komen. Aan deze sporten kun je vaak de eerste maanden nog wel deelnemen maar in de laatste maanden is dit echt een no-go.
Do’s na de zwangerschap
Is je zwangerschap soepel gegaan? Ligt jouw kindje nu heerlijk te slapen en vind jij het wel weer tijd om aan de slag te gaan? Na ongeveer 6 weken kun je weer beginnen met sporten. In de praktijk zal het echter nog een tijdje duren voordat je weer op het oude niveau bent. Je lichaam is even van slag geweest en een pasgeboren baby vraagt natuurlijk veel tijd en aandacht. Wees je er dus op voorbereid dat het nog maximaal een jaar duurt voordat je weer op je oude sport level zit.
– Na 6 weken weer langzaam gaan sporten
– Geef vóór het sporten borstvoeding of ga kolven
– Begin met rustige sporten zoals zwemmen, hardlopen of fietsen
Don’ts na de zwangerschap
- Te hard van stapel gaan. Je lichaam heeft net een baby op de wereld gezet. Een taak die veel van je lichaam heeft gevraagd. Wanneer je gelijk intensieve sporten gaat oppakken, merk je dat snel aan je lichaam. Neem dus de tijd die je lichaam nodig heeft en bouw het rustig op.
- Balsporten. Balsporten zijn vaak nog spannend en gevoelig. Na drie maanden is je bekkenbodem herstelt en kun je ook balsporten aan. Wacht dus nog even en na drie maanden kun je ook deze sporten weer aan!
Bronnen: 24Baby, Ouders van Nu
Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.