Snowboardschoenen kopen: waar je op moet letten

Net zoals bij hardlopen maakt de schoen een groot verschil! Weet jij niet exact waar je op moet letten bij het aanschaffen van snowboard schoenen? Lees dan snel verder en leer in dit artikel alles over je toekomstige snowboardschoenen.

De pasvorm en maat van snowboardschoenen 

Als je niet weet welke maten en pasvormen jij moet hebben, raden we je sterk aan om naar een fysieke winkel te gaan. Daar kun je meerdere schoenen/ merken passen om te kijken welke het beste bij jouw voeten passen. Ga alleen voorbereid naar de winkel. Neem een paar skisokken mee om de snowboardschoenen daarmee te passen. Of als je nog geen skisokken hebt vraag een medewerker of je deze zou mogen gebruiken voor het passen. Trek snowboardschoenen aan die overeenkomen met je normale schoenmaat. Wellicht heb je geluk en komen ze overeen. Onthoudt wel dat snowboardschoenen hetzelfde doen als normale schoenen, sommige merken vallen namelijk groter of kleiner. Pas beide schoenen, er is namelijk ook kans dat je ene voet groter is dan de ander. Ga vervolgens rechtop staan met gestrekte benen en beeld in dat je van de piste raast. Maak een aantal snowboard bewegingen en kijk hoe dit voelt. Als je tenen de voorkant niet (vol)raken dan heb je je maat gevonden. 

De verschillende sluitingen van snowboardschoenen 

Snowboardschoenen hebben verschillende sluitingen, drie soorten om precies te zijn. Het gaat hier om veters, speed-lacing en BOA. Elk soort sluiting heeft verschillende voor- en nadelen. Veters zijn simpel, goedkoop, makkelijk vervangbaar en kunnen zo strak als je wil. Maar veters strikken met koude handen kan nog wel eens vervelend zijn aangezien je handschoenen uit moeten. Speed-lacing is erg snel en gemakkelijk doordat je ze ook strakker kunt doen met je handschoenen aan. Een nadeel van speed-lacing is dat je ze niet op specifieke punten van de snowboardschoen strakker kunt zetten. Tot slot de BOA, de praktische van de drie. BOA’s kun je supersnel vast en losmaken. Maar een nadeel is dan wel dat BOA sluitingen vrij duur zijn. Maar dit in combinatie met de juiste snowboard bindingen is het BOA sluitsysteem meest prettig.