Push ups: tips & tricks

Veel sporters doen ze regelmatig, sommigen zelfs dagelijks, en natuurlijk zijn er mensen die er een hekel aan hebben. Bij de fitness-oefeningen gaat het hier om de push-ups, de bekende opdrukoefening: wat is eigenlijk de beste manier om ze uit te voeren? We geven je graag wat push up tips.

Aandacht voor de borstspieren

Met push-ups train je veel spieren zoals in je bovenlijf de rugspieren, de schouderspieren, de triceps en de borstspieren. Dit gebeurt in de vorm van een opdrukoefening. Er zijn mensen die het zien als een beginnersoefening waarmee je in de sportschool niet bepaald zou scoren. Maar dat is onzin! Een push up doen is juist een oefening waarmee je enorm veel progressie kunt maken, met name door de herhalingen.

Opdrukken op de grond

De meest standaard uitvoering is uiteraard die op de grond. Je rust op je handen en je tenen, je houdt je lichaam recht als een plank, en je drukt jezelf omhoog. Tijdens de oefening blijf je je lichaam recht houden. Elke herhaling doe je in een vloeiende beweging, dus niet schokkend. Als je merkt dat dat niet meer lukt, of je niet mee voldoende kunt zakken, dan stop je.

Als je push-ups juist uitvoert, dan vormen ze een gewichtsvriendelijke beweging. Reden daarvoor is dat je handen en voeten stil houdt. Dit betekent namelijk minder kans op blessures.

Tips: de juiste houding

Een paar aandachtspunten: je houdt je handen niet ter hoogte van je schouders, maar lager ter hoogte van je tepels. Zo belast je je schouders wat minder. Draai je handen ook iets naar buiten. Je houdt je polsten ongeveer in één lijn met je onderarmen, dus niet te schuin.

Tricks: opdrukken met behulp van steunen

Opdruksteunen zijn een mooi hulpmiddel bij het uitvoeren van push-ups. Push-up bars, zoals ze ook worden genoemd, kan je ook gebruiken om varianten op de gewone push up te maken. Er zijn verschillende modellen opdruksteunen verkrijgbaar. De meest standaard uitvoering zijn stands. Ze bieden je ook stabiliteit en wat meer grip, voor het veilig en dus blessurevrij uitvoering van jouw push-ups. Zo bevorderen ze een juiste houding van je polsen, een must bij een juiste uitvoering.

Omdat je met je lichaam iets hoger hangt, kan je in principe dus ook iets verder doorzakken. Je begrijpt het: je biedt je borstspieren de kans op een nog betere stretch. Deze push up steunen zijn relatief goedkoop en hebben een compact formaat. Al met al vormen ze een mooie en effectieve aanvulling op jouw krachtsport materiaal.