Stress. Iedereen heeft er weleens last van. Het is druk op het werk en je weet misschien niet goed hoe je het werk allemaal af gaat krijgen. Je hebt problemen thuis of je hebt iets heftigs meegemaakt wat zorgt voor veel stress en paniek. Of je kunt moeilijk slapen en je krijgt daar stress van. Zomaar een paar situaties waarin stress voorkomt. We leggen je graag meer uit over stress. Wat is stress precies en wat doet stress en angst met je lichaam? Zo leer jij te begrijpen waar deze stress vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.
Wat is stress?
Stress is spanning die in je lichaam zit. Wanneer je spanning voelt in je lichaam gaat je hartslag omhoog en wordt je ademhaling sneller. Je raakt dan sneller moe, slaapt slecht en je kunt je lastig concentreren. Je kunt het gevoel hebben dat je geen overzicht in je hoofd hebt en dat er te veel van je wordt gevraagd. Wanneer je veel last hebt van stress kun je sneller moe zijn. Je hebt weinig energie en nergens zin in. Daarnaast ben je sneller geprikkeld. Je huilt snel, of raakt geïrriteerd.
Wat is angst?
Angst is een emotie. Wanneer je angstig bent, versnelt je ademhaling en gaat je hart sneller kloppen. Elk mens is weleens angstig. Dit is een logische reactie wanneer er dreigend gevaar heerst. Enkele mensen zijn echter vaker angstig dan anderen. Ze raken in paniek bij gewone dingen en piekeren veel. Op zo’n moment is de angst niet meer gezond en kun je spreken van een angststoornis.
Wat doet angst met je lichaam?
Wanneer je regelmatig angstig bent, heb je waarschijnlijk last van een fobie of zelfs een angststoornis. In je hoofd heb je de beleving of de waarneming van een bedreiging. Bij plotselinge angst ben je ineens bang. Dit duurt vaak maar een paar seconden. Je spieren kunnen verstijven, je kunt versnelt gaan ademhalen en misselijk worden. Wanneer je chronisch angstig bent, heeft dit een grotere impact op je lichaam. Je kunt last krijgen van hartproblemen, maagklachten en van geheugenproblemen.
> Neem contact op met een huisarts, psycholoog of praat met vrienden en familie.
Hoe komt het dat je stress hebt?
De oorzaken van stress verschillen per persoon. Het zijn bijna altijd situaties die anders zijn dan normaal. Situaties die je niet gewend bent en waarvan je moeite hebt om ze op te lossen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan problemen in je relatie, problemen op het werk, een ziekte, eenzaamheid, onzekerheid over geld of een traumatische gebeurtenis.
Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Je kunt stress ervaren voor een presentatie of een examen. Dit is heel normaal. De stress is dan vaak weer over na het examen of de presentatie. Wanneer je echter stress ervaart door bijvoorbeeld oplopende werkdruk kan het langer duren voordat je bent herstelt. De stress heeft zich vaak al opgehoopt en komt er maanden of soms zelfs jaren later uit. Deze chronische stress kan in dit geval zorgen voor een burn-out of overspannenheid.
Hoe ga je om met angst of stress?
Ervaar jij vaak angst of stress? Lees dan deze tips eens goed door.
- Neem contact met iemand op. Mensen met stress of angst denken vaak ‘het is niets’ en ‘ik ben niet ziek’. Maar het kan fijn zijn om even met iemand te praten. Doe dit met een onafhankelijk persoon die niet over je oordeelt. Denk aan een huisarts of een psycholoog.
- Laat je niet beperken door de angst of stress. Wanneer je vaak angstig bent, kun je dit ook worden op hele normale momenten. Op je werk, in de auto, bij je vrienden. Probeer door te gaan met je normale leven. Wanneer je de dingen waar je angstig van wordt niet meer gaat doen, gaat de angst veel invloed op je leven hebben.
- Neem je lichaam serieus. Je vindt het misschien moeilijk om aan te geven waar je last van hebt. Je hebt misschien het gevoel dat anderen vinden dat je je aanstelt. Neem je lichaam serieus en kijk niet naar anderen. Wat voelt voor jou goed? Waar liggen jouw grenzen? Probeer naar jezelf te kijken en niet naar het lichaam van anderen.
- Doe leuke dingen. Het klinkt misschien eenvoudig maar het is echt zo. Wanneer je bezig bent met werk en leuke dingen om je heen, vergeet je dat je last hebt van stress en angst. Zodra je op een rustige plek zit, ga je piekeren en word je angstig. Probeer dus zo min mogelijk alleen te zijn en zoek juist je vrienden en familie op. Je zult zien dat je hiervan opvrolijkt!
Bronnen:
> Thuisarts
> Psyq
Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.