Het nut van eiwitten na het sporten

Je spiermassa is een belangrijk onderdeel voor het verbranden van vet. Kort gezegd helpen eiwitten erbij om jouw spiermassa te behouden. Bij een intensieve workout komen er altijd scheurtjes in de spieren. Dit heet verzuren. Door verzuring kun je enorme spierpijn krijgen en neemt de kans op blessures toe. Eiwitten na het sporten eten of drinken is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van jouw spieren.

Essentie van eiwitten voor het lichaam

Proteïne is een onmisbare bouwstof voor ons lichaam om deze goed te laten functioneren. In voeding als vlees, noten, soja, vis, gevogelte en zuivel zitten veel eiwitten. Deze worden afgebroken als ze ons spijsverteringssysteem passeren. De eiwitten veranderen in de bouwstenen aminozuren die weer zorgen dat de spieren worden opgebouwd na het afbreken wat een standaard proces is na beweging.

Hoeveelheid eiwitten na het sporten

Het krachtopbouwproces gaat sneller als je veel aan training doet en dit compenseert met extra eiwit inname. Op deze manier train je extra veel spieren. Het aantal eiwitten dat je normaal nodig hebt is ongeveer 0,8 tot 1 gram per kilo die je weegt. Indien je heel veel sport en aan krachttraining doet is dit meer, namelijk 1,5-1,8 gram eiwit per kilo in gewicht.

Een menu van eiwitten

Sporters hebben een eiwitrijk eetpatroon nodig. Door een bepaald menu op te stellen kan worden gezorgd voor afwisseling en variatie. Om de twee tot drie uur ongeveer iets eten met 20-25 gram aan eiwitten is aan te raden als je veel traint. Hierbij kun je denken aan een omelet zoals twee uitsmijters met hüttenkäse bijvoorbeeld. Ook een bakje kwark als tussendoortje help om voldoende eiwitten voor of na het sporten binnen te krijgen.

Eiwitshake na het sporten

Daarnaast kun je ter aanvulling een eiwitshake voor of na het sporten drinken voor een extra boost. Dit is handig na veel en intensief sporten om weer op kracht te komen. De eiwitten kunnen het beste binnen 1-2 uur na de workout worden benuttigd. Deze zijn in verschillende smaken verkrijgbaar. Ook een shake of wat kwark voor het slapengaan is belangrijk. Tijdens het slapen verlies je ook wat spiermassa.

Kortom, alle eiwitten zijn essentieel voor je weerstand en spieropbouw. Je bouwt hiermee een sterk lichaam op.

Heb je na het sporten last van spierpijn? Lees dan het artikel ‘Help! Ik heb spierpijn!‘.