push ups sporten

Help! Ik heb spierpijn, wat nu?!

Eigenlijk wil je vandaag sporten, maar kan dit wel nu je last hebt van spierpijn? We leggen je in deze blog graag uit wat je moet doen bij spierpijn. Kun je nog sporten? En zo ja, wat voor sport kan wel en wat kun je beter niet doen? En hoe zorg je dat de spierpijn snel weer over gaat?

Wat is spierpijn?

We herhalen nog even voor je wat spierpijn precies is. Spierpijn is de pijn die je voelt aan één of meerdere spieren na een dag intensief sporten. Dit betekent dat je de spier hebt overbelast. Er zijn scheurtjes in de spier gekomen. In de komende dagen is jouw lichaam bezig om deze scheurtjes te herstellen. Dit zorgt voor pijn. 

Wat doen tegen spierpijn?

Wanneer je na enige tijd weer naar de sportschool gaat, kun je er niet aan ontkomen. Het is logisch dat je lichaam moet wennen aan het sporten en je dus spierpijn krijgt. Wanneer je spierpijn hebt, is het een kwestie van rust. Geef de pijnlijke spieren rust. Dit doe je door goed te slapen, de spier niet te belasten en eventueel een pijnstiller te nemen. Spierpijn is eigenlijk altijd binnen 2 à 3 dagen weer weg. Wanneer de spierpijn weg is, kun je de spier weer belasten maar doe het rustig aan.

Spierpijn

Sporten en spierpijn

Alle sporters ervaren weleens spierpijn. Of je nu een ervaren sporter bent of slechts af en toe in de sportschool staat, we dagen ons lichaam uit. Ervaren sporters proberen nieuwe bewegingen uit wat spierpijn kan opleveren en onervaren sporters hebben spierpijn omdat het lichaam niet gewend is aan het sporten. Heb je spierpijn en wil je sporten? Wat kan dan wel?

Mag je nog sporten met spierpijn?

Het antwoord hierop is ja. Je mag sporten wanneer je spierpijn hebt. Het is zelfs goed dat je blijft bewegen voor de doorbloeding van je lichaam. Je moet alleen wel aan enkele dingen denken om ervoor te zorgen dat de spierpijn niet erger wordt. 

  • Beweeg andere spieren: Bij krachttraining is het belangrijk om het trainen van de spieren af te wisselen. Richt je de ene dag op één spiergroep en de andere dag op een andere spiergroep. Heb je spierpijn in je benen? Richt je dan even 2 à 3 dagen niet op je benen maar train bijvoorbeeld je armen of je rug. Zorg ervoor dat je de spieren waar je spierpijn hebt niet belast en pas hier je trainingsschema op aan.
  • Sport niet intensief: Daarnaast is het belangrijk om rustig te sporten. Geef bijvoorbeeld niet alles tijdens een fietstocht of een hardloopsessie. Jogg rustig of maak een toeristisch fietsrondje. Zo geef je je spieren wel beweging maar ook voldoende rust. 

Kortom, blijf bewegen maar sport niet intensief. Zo herstellen jouw spieren het beste en ben je binnen de kortste keren weer op je oude niveau.