Spierpijn

Help! Ik heb spierpijn. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Help! Je staat op en voelt hevige spierpijn in je benen, armen of in je onderrug. Toch wat té intensief gesport gisteren. Je dacht dat je het wel aan kon, gelijk een hevige krachttraining na een periode minder intensief te hebben getraind. Niet dus! Of misschien geeft spierpijn jou wel het gevoel van voldoening? Yes! Ik heb hard getraind, want ik heb spierpijn. Doe mij volgende keer maar weer zo’n training! Maar hoe komt het eigenlijk dat je spierpijn krijgt en is dit eigenlijk gezond? We zochten het voor je uit. 

In deze eerste blog over spierpijn leggen wij je uit wat spierpijn precies is, hoe het is ontstaan en wat spierpijn doet met je lichaam. We vertellen je alles over de soorten spierpijn je kunt hebben en wanneer je last krijgt van één of meerdere spieren. In de volgende blog vertellen we vervolgens wat je moet doen wanneer je spierpijn hebt. Kun je dan nog sporten of moet je rusten? En in welke mate kun je sporten? Enjoy!

Wat is spierpijn?

Spierpijn is letterlijk de pijn die je hebt aan één of meerdere spieren. Deze pijn ontstaat wanneer je de spier hebt overbelast. Spierpijn komt dus vaak voor wanneer je intensief hebt gesport of weer voor het eerst sinds lange tijd een sportieve activiteit hebt ondernomen. Je lichaam moet dan wennen aan de manier waarop je je lichaam belast waardoor je spierpijn krijgt. Spierpijn kan bestaan uit ‘pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren’. – Thuisarts. 

Hoe krijg je spierpijn?

Spierpijn ontstaat door de kleine scheurtjes die ontstaan in de spieren wanneer je intensief sport. Bij sporten moeten je spieren kracht zetten. Wanneer je spieren dit niet gewend zijn, ontstaan er snel scheurtjes. Door die scheurtjes krijg je spierpijn. Na 24 – 48 uur begint je lichaam met het herstellen van deze scheurtjes. Dit is de pijn die je voelt. Je spieren moeten dus weer herstellen. Wanneer je vervolgens doorgaat met sporten, zullen de scheurtjes nog groter worden. Dit kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor je spieren. Het is dus belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de rust te pakken die je lichaam nodig heeft. 

Spierpijn en gezondheid

Spierpijn heeft niet een positief effect op je gezondheid, spierpijn zorgt er namelijk voor dat er scheurtjes ontstaan in je spieren. Het is een teken dat je zonder dat het nodig was, je spieren hebt belast. Sommige sporters zien dit als iets positiefs en als een intensieve training. Een feit is dat het niet erg is dat er spierpijn ontstaat. Het is logisch dat je pijn krijgt wanneer je je spieren intensief hebt gebruikt. Denk dus niet dat je te veel sport wanneer je spierpijn hebt, maar ga door met sporten. Je lichaam raakt aan het sporten gewend en zal je lichaam op het sporten voorbereiden. Zo zal het de volgende keer steeds beter gaan!

‘’Spierpijn is een natuurlijk proces. Je lichaam moet voorbereid worden op het sporten, waardoor je spierpijn krijgt. Met spierpijn voel je de pijn die het lichaam voelt omdat het spieren aan het herstellen is’’

In de volgende blog vertellen we graag wat jij moet doen wanneer je spierpijn hebt!

Lees ook:
–> Goed in je vel zitten: Fit blijven
–> Gezonde tussendoortjes