Waarom gebruik je een sauna wanneer je gaat sporten?

Verreweg de beste natuurlijke remedie om een gezonde levensstijl te leiden, is door regelmatig te sporten. Maar heb je er wel eens over gedacht om ook gebruik te maken van een sauna wanneer je gaat sporten? Als we er verstandig mee omgaan, is ons lichaam met behulp van een sauna sterk genoeg om gifstoffen af te voeren en een evenwichtig ecosysteem in stand te houden. In deze blog leggen we je kort uit wat de voordelen zijn van een bezoekje aan de sauna wanneer je gaat sporten. Lees dus snel verder!

Gebruik van de sauna vóór het sporten

Laten we eerst beginnen met te kijken hoe je de sauna kunt gebruiken voordat je gaat sporten. Verreweg de belangrijkste te reden om te zweten alvorens je gaat trainen, is om je spieren en gewrichten te ontspannen en “op te warmen”. Maar het heeft ook andere voordelen.

  • Sauna’s warmen de spieren op

Rek- en strekoefeningen zijn uitstekend voordat je aan een intensieve training begint. Het rekken van koude spieren is echter niet altijd even effectief, omdat het kan leiden tot blessures. In plaats van de training te beginnen met een warming-up, kun je ook in een stoombad of sauna gaan zitten om jouw lichaamstemperatuur eerst te verhogen. Dit betekent dat wanneer je begint te rekken, jouw spieren beter reageren op de activiteit en je minder kans zult lopen op een onbedoelde blessure. Voor wat extra flexibiliteit kun je zelfs overwegen om alvast te stretchen in een sauna.

  • Een sauna voor de training bevordert hartactiviteit

De warmte in een sauna helpt om jouw spieren te ontspannen en draagt bij aan het verhogen van de hartslag ter voorbereiding van je training. Hoe warmer je lichaam is, hoe sneller je bloeddoorstroming zal zijn!

Woon je in Den Haag en wil je sporten én genieten van een sauna? Begin dan met trainen bij AHC voor fitness met volop mogelijkheden tot personal training en fysiotherapeutische behandelingen! Kijk voor meer informatie op activehealthcenter.nu.

Neem een sauna ná het sporten

De meeste mensen vinden het echter prettig om een sauna te nemen om te ontspannen na het sporten, vooral na zeer zware inspanning. Dit heeft verschillende voordelen, want afgezien van het feit dat zweten helpt om het lichaam te ontdoen van gifstoffen, helpt het ook om het lichaam op andere manieren te versterken.

  • Verhoogt het uithoudingsvermogen

Een bezoek aan de warme kamer is uitstekend voor ná de training, omdat sauna’s het lichaam laten denken dat er nog steeds wordt getraind. Dit zorgt ervoor dat de reactie op de verhoogde bloedstroom en het verhoogde zuurstofverbruik zal aanhouden, wat zal helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en de conditie.

  • Minder spierpijn de volgende dag

Bovendien kan de sauna helpen om pijn te verminderen. Studies hebben aangetoond dat rek- en strekoefeningen in de sauna de spierpijn kunnen verminderen en ervoor kunnen zorgen dat je jouw intensieve oefeningen tot het einde van de week kan uitvoeren!