Dumbbell fly: uitleg en tips

Ben je regelmatig in de sportschool te vinden, of ben je thuis met fitness oefeningen bezig? In dat geval verdien je een compliment, want sporten is gezond en met fitness zie je ook veel ontwikkeling en progressie als het gaat om je lichaam. Er zijn zeer veel verschillende krachtoefeningen die je kunt uitvoeren, zoals natuurlijk de push ups. Een andere krachtoefeningen is de ‘dumbbell fly’. In dit artikel gaan we eerst in op de vraag ‘wat is dumbbell fly?’. Vervolgens geven wij enkele tips, zodat je deze krachtoefening met verve kunt uitvoeren.

Wat is dumbbell fly

Dumbbell fly is een krachtoefening die zich richt op de borstspieren. Fly betekent natuurlijk vliegen in het Nederlands. Tijdens de oefening maak je een soort van vliegbeweging en om die reden heef deze oefening die naam heeft gekregen. Bij deze oefening ga je liggen op een fitnessbank en aan beide zijden houd jij een dumbbell in de hand. Met je armen maak je vervolgens een boogbeweging.

Tips bij deze oefening

De dumbbell fly steekt vrij simpel in elkaar. Om het goed uit te voeren, is het echter wel van belang om de volgende tips in acht te nemen.

– Bouw het gewicht langzaam op

Ben je nog relatief onervaren met deze krachtoefening? Het is dan niet verstandig om heel zwaar te beginnen. Misschien kun je bij andere krachtoefeningen al veel gewichten tillen, maar bij een nieuwe oefening biedt dat nog geen garantie. Je maakt namelijk ook weer gebruik van geheel andere spieren. De eindpositie bij deze oefening vraagt veel van je lichaam en daardoor is de kans op blessures ook groot. Je kunt dus beter met iets te weinig gewicht (voor je kunnen) beginnen. Niemand zit immers te wachten op een vervelende blessure.

– Je armen moeten zich voor de schouders bevinden

Om blessures en andere problemen te voorkomen, is het van belang om de techniek juist uit te voeren. Een kernpunt is dat je armen zich boven de schouders moeten bevinden tijdens deze oefening. Misschien vind je het lastig om er een duidelijk beeld van te krijgen. Op internet vind jij gelukkig verschillende animaties, zodat het een stuk duidelijker wordt hoe deze oefening moet worden uitgevoerd.

Andere oefeningen

Naast deze oefeningen zijn er nog verschillende andere oefeningen die je kunt uitvoeren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de reverse fly. Deze oefening wordt meestal staand uitgevoerd met een apparaat. Zoals de naam al doet vermoeden, train jij daarbij omgekeerd. Je traint de rugspieren en ook met deze oefening maak je een vliegbeweging.