Deze eigenschappen van hardloopschoenen moet je onthouden

Is hardlopen jouw passie? Dan weet je ook hoe belangrijk het is om jouw lichaam goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit kan alleen met de juiste kledingstukken en schoenen. Het vinden van goede hardloopschoenen is echter niet eenvoudig. Met een groot aantal modellen weet je immers niet meer waar je allemaal op moet letten. Kijk je bijvoorbeeld bij Adidas hardloopschoenen, dan zijn er veel eigenschappen om rekening mee te houden. Maar welke eigenschappen mag je niet over het hoofd zien als je naar jouw nieuwe schoenen op zoek gaat?

Een goede ondersteuning

Een van de eigenschappen waar je naar moet kijken is welke ondersteuning de schoenen jou kunnen bieden. De ondersteuning moet bijvoorbeeld op alle soorten ondergronden zijn, vooral als je ook buiten de bebouwde kop gaat rennen. Je hebt verschillende niveaus van ondersteuning, afhankelijk van je loopstijl en voetboog. Voor degenen met een neutrale voetafwikkeling, zijn neutrale schoenen meestal de go-to-optie. Over de overpronators kan je op zoek naar stabiliteitsschoenen om die voeten mooi in lijn te houden. Je krijgt hierdoor ook veel meer comfort tijdens het lopen. Wel zo fijn als je aan het einde van de dag geen zere voeten wil hebben.

Demping en een goede zool

Een zachte landing komt vaak niet voor bij hardlopen. Iedere keer dat je jouw voeten neerzet, komt er weer een dreun op jouw spieren en gewrichten. Je moet daarom kijken naar de demping van de schoenen. Deze absorberen de schokken die jouw gewrichten anders zouden voelen. Vooral belangrijk als je de lange afstanden af wilt leggen en jouw knieën zo goed mogelijk wilt beschermen. En vergeet ook niet naar een goede zool te kijken. Ook deze geven meer groei. Een schoen met een vlakkere zool zorgt voor een goede grip en duurzaamheid, maar een schoen met diepere groeven laat jou ook genieten van off-road hardloopsessies.

Ademende functies en het gewicht

Niemand houdt van zweterige voeten, vooral niet tijdens een uitputtende run. Ademende materialen zoals mesh-panelen in de bovenkant van je schoen helpen de luchtstroom te bevorderen en houden je voeten koel en comfortabel terwijl je de kilometers aflegt. Als je denkt aan hardlopen, denk je aan snelheid, en als je aan snelheid denkt, denk je aan lichtgewicht. Lichtere schoenen kunnen je echt dat extra zetje geven om je persoonlijke records te breken. Maar onthoud, het draait allemaal om balans – te licht kan betekenen dat je concessies doet aan demping en ondersteuning.

De perfecte pasvorm aanschaffen

En als laatste moet je uiteraard kijken naar de perfecte pasvorm. Je wilt dat het goed aanvoelt en nooit knelt. Laat je voeten altijd opmeten in een gespecialiseerde hardloopwinkel en neem de tijd om verschillende modellen te proberen voordat je je keuze maakt. Houd er dan wel rekening mee dat de schoenen na verloop van tijd kapot kunnen gaan. Let daarom op de ‘houdbaarheidsdatum’ van de schoenen. Als je merkt dat de demping weggaat of de schoenen te ver uitlopen, is het van belang om zo snel mogelijk nieuwe schoenen te kopen.