Beginnen met fitnessen: handige tips

Het is zover: je hebt besloten om wat fitter te worden. De reden daarvoor kan van alles zijn. Je vindt jezelf wat te zwaar of je bent zo snel moe. Misschien verzin je altijd wel een reden om op de bank neer te ploffen in plaats van iets actiefs te doen. Goed dat je tot actie overgaat, dat is al stap één. En of je nou gaat beginnen met sportschool of op een andere manier aan een fitplan werkt, is niet zo belangrijk. Het gaat erom dat jouw plan slaagt. Maar hoe begin je nu eigenlijk met fitnessen? Wij zetten e.e.a. voor jou op een rij: een aantal fitness tips voor beginners.

Startklaar?

De eerste vraag is of jij wel startklaar bent om meteen volle bak te gaan fitnessen. Je leeftijd speelt daarbij een rol, maar ook hoe actief je de laatste jaren bent geweest. Want het is belangrijk dat je je lichaam langzaam laat wennen aan wat meer activiteit. Zoals je bijvoorbeeld ook niet ongetraind een marathon loopt. Met een blessure word je immers juist minder fit, en raakt jouw fitheidsdoel alleen maar verder weg. Beginnen met trainen doe je dus vooral rustig, en opbouwend.

Trainen op gevoel

Probeer daarbij zo goed mogelijk aan te voelen wat jouw lichaam aan kan. Luister ook zeker naar je lijf als het aangeeft dat iets nu nog teveel is. Bij twijfel, en zeker op wat hogere leeftijd, is het verstandig om eerst langs je huisarts te gaan. Heb je overgewicht? Werk daar dan ook aan, zodat je daarna zorgeloos kunt beginnen met fitnessen. De eerste tips om te beginnen met fitness tijdens de corona crises gelden hier nog steeds.

Aan de slag met fitness

Hoe je het beste kunt beginnen met trainen, ligt eraan wat jouw basis is en hoe hoog je de fitnesslat voor jezelf legt. Ben je redelijk getraind, dan zou je meteen kunnen beginnen met sportschool. Voordeel is dat je daar vast veel tips voor fitness krijgt. Begin je op nul, dan kan je ook thuis starten met fitness voor beginners. Je kan bijvoorbeeld wat fitnessartikelen kopen en daar elke dag mee aan de slag gaan. Ook als je slechts vijf minuten per dag traint, is dat al zoveel beter dan niets. En van daaruit kan je rustig opbouwen, zowel in het aantal herhalingen als in de tijd per dag.

Fitnessen op schema

Beginnen met fitnessen werkt het beste als je een trainingsschema gebruikt. Die zijn er niet alleen voor gevorderde sporters, maar juist ook voor beginners. Je hebt dan een leidraad voor je trainingen, wat jou extra motiveert om die halter, dat springtouw of die gewichtjes ter hand te nemen. Onze tip: leg ze niet in een kast, maar goed in het zicht, zodat je dagelijks wordt herinnerd aan jouw fitness-to-do’s. Online vind je vast makkelijk een fitnessschema voor beginners dat bij jou past. Ben je eenmaal lekker op dreef en wil je je conditie verder uitbouwen? Dan is de sportschool waarschijnlijk een logische volgende stap.

Train-ze en je zal zien dat je zowel fysiek als mentaal beter in je vel gaat zitten.