halloumi gezond

Is halloumi gezond?

Halloumi, de een zweert erbij en de ander heeft er nog nooit van gehoord. Deze kaassoort heeft gezorgd voor een ware smaaksensatie in de wereld van koken en dat is niet zomaar. De Cypriotische kaas heeft namelijk een unieke smaak en textuur, waardoor het op veel verschillende manieren gebruikt kan worden en dus veel toepassingen heeft in de culinaire wereld. Maar betekent dit dan ook dat het gezond is of hebben we hier stiekem met een dikmaker te maken? Halloumi kan door de hoeveelheid aan eiwitten en lage calorieën gezien worden als gezond eten, anderzijds heeft de kaassoort veel vetten en bevat het te veel zout. Wil je meer weten over waarom halloumi zowel gezond als ongezond is? Lees dan onze blog!

De ingrediënten van halloumi

Om te bepalen of halloumi gezond of ongezond is, moeten we eerst kijken naar de ingrediënten die in dit product zitten. Hieronder hebben wij een tabel opgemaakt met de voedingswaarde per portie grootte van 30 gram.

Calorieën 94
Vet 7,4 gram
Waarvan verzadigde vetten 5,1 gram
Koolhydraten 0,2 gram
Waarvan suikers 0,2 gram
Eiwitten 6,6 gram
Zout 0,9 gram

Figuur 1: Voedingswaarde halloumi per 30 gram

Wat vooral opvalt is dat er best veel vet in halloumi zit, namelijk 7,4 gram per 30 gram. Dit kan van invloed zijn op je cholesterol en kan zorgen voor een slecht cholesterol gehalte. Aan de andere kant bevat halloumi redelijk weinig kilocalorieën en een grote hoeveelheid eiwitten. Ten slotte is halloumi koolhydraatarm. Ideaal dus voor een koolhydraatarm dieet!


halloumi recept

Hierom is halloumi goed voor je

De Cypriotische kaas is een hele goede bron van eiwitten. Dit is vooral heel goed voor spierherstel en -opbouw. Ook bevat deze kaas veel calcium, wat weer zorgt voor gezonde botten en tanden. Daarnaast bevat de kaas fosfor en zink die zorgen voor gezonde botten en cognitieve immuun functies. Ten slotte vind je vitamine A (voor ondersteuning van immuunsysteem, gezichtsvermogen en huid) en vind je verschillende B-vitamines (foliumzuur , B12 en B2) die weer vermoeidheid tegen gaan.

Voor vegetariërs is het eten van halloumi nog voordeliger, omdat het een stevige textuur heeft en daardoor dus een uitstekende vleesvervanger is met heel veel eiwitten.

Deze ingrediënten maken halloumi ongezond

Net zoals in de meeste andere kazen zit er heel veel vet in halloumi, wat invloed heeft op je lichaam en het cholesterolgehalte. Ook bevat de kaas relatief veel zout, wat weer zorgt voor een hogere bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Voorbeeld: stel je voor dat je iets meer dan twee porties halloumi eet, a 70 gram , dan krijg je ongeveer 2.1 gram aan zout binnen. De aanbevolen hoeveelheid zout per dag is ongeveer 6 gram. Dit betekent dat je meer dan een derde van de aanbevolen hoeveelheid aan zouten binnen krijgt. Ten slotte, wordt de kaas vaker verwerkt in beslag en vervolgens gefrituurd. Dit zorgt weer voor meer calorieën en dit maakt het nog ongezonder.

Conclusie

In deze blog hebben we uitgebreid aandacht besteed aan halloumi en of het gezond is of niet. Op basis van de ingrediënten kunnen we stellen dat halloumi heel veel eiwitten bevat en weinig calorieën, hierdoor is het zeer interessant voor sporters (voor spierherstel) en vegetariërs ( voor een diervriendelijke eiwitbron). Echter, bevat de kaas te veel vetten en zouten om als gezond te kunnen worden gezien. De nadelen van te veel vet en zout kunnen namelijk voor vervelende problemen zorgen. Daarom kunnen we concluderen dat halloumi niet gezond is, maar ook niet ongezond. Ofwel, soms een beetje halloumi is geen probleem, maar te veel kan zorgen voor vervelende lichamelijke problemen. Kortom, net zoals voor de meeste voedingsmiddelen geldt: “Geniet met mate”.

Alternatieven voor halloumi

Halloumi is dus niet zo gezond als je in eerste opzicht zou verwachten. Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven voor halloumi die je kan proberen.

Ricotta

In halloumi zitten niet veel calorieën, maar als je op zoek bent naar een kaassoort met nog minder calorieën kun je kiezen voor Ricotta. Deze kaassoort heeft de helft van de calorieën van halloumi en bevat een stuk minder zout.

Feta

Net zoals halloumi is deze kaassoort een geweldige bron van eiwitten en heeft het een kenmerkende zeer sterke smaak. Je hebt hierdoor maar een kleine hoeveelheid feta nodig om de maaltijd wat extra pit te geven. Ook bevat de kaassoort minder dan de helft van zout en vet ten opzichte van halloumi.

Mozzarella

Mozzarella kan ook gezien worden als een prima vervanger voor halloumi. De kaassoort bevat minder vet en zout dan halloumi maar is wel nog steeds rijk aan eiwitten. Ten slotte heeft mozzarella een lager kookpunt en wordt de kaas heerlijk kleverig en romig. Kortom, de ideale kaas om in een pizza of pasta te verwerken.

Tofu/Tempé

Ben je op zoek naar een eiwitbron die geen vlees is , maar ook geen kaassoort hoeft te zijn? Dan is gemarineerde Tofu of Tempé een goede eiwitrijke vervanger. Zowel Tofu als Tempé zijn rijk aan eiwitten en bevatten relatief weinig vetten en zouten.

Gebruikte bron: https://www.menshealth.com/uk/nutrition/a39451867/is-halloumi-healthy/