Verliefdheid. Het gevoel dat je, vaak vooral in het begin, hebt in een relatie. Het is een heerlijk gevoel. Je voelt jezelf gelukkig, bent vrolijk en opgewekt. Maar wat is verliefdheid nu precies? Blijft het bij een verliefd gevoel, of heeft verliefdheid echt positieve effecten op je lichaam en gezondheid?
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van verliefdheid op de gezondheid. Daar komen verschillende conclusies uit. Over één ding zijn vrijwel alle onderzoeken het echter eens, verliefdheid is een lichamelijke reactie. Deze lichamelijke reactie wordt gekoppeld aan emotie, maar staat daar in principe los van.
De gevolgen van verliefdheid voor de hormoonhuishouding
Uit verschillende onderzoeken naar de hersenactiviteit bij verliefdheid blijkt dat onder andere angst en verdriet afnemen wanneer iemand kijkt naar zijn/haar geliefde. De onderdelen van de hersenen die deze emoties veroorzaken zijn dan minder actief. Verliefdheid is op die manier van invloed op hoe je jezelf voelt en zorgt voor minder negatieve emoties.
Bij verliefdheid komen er in je lichaam allerlei stofjes vrij. Deze stofjes zorgen voor een ketting van chemische reacties. Vooral in je hersenen worden bepaalde hormonen aangemaakt die fijne gevoelens opwekken. Je lichaam reageert hier op zodat deze fijne gevoelens ook beloond worden.
Wat zijn vlinders in je buik?
Als je mensen vraagt ‘Wat is verliefdheid’? Dan zeggen ze vaak dat ze vlinders in hun buik hebben. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Wanneer je verliefd bent reageert je lichaam anders dan dat het normaal zou doen. Bloed stroomt op een andere manier. Er stroomt meer bloed naar de hersenen, daar komen immers de positieve hormonen vandaan. Ook de spierspanning in je buik gaat omhoog. Wanneer je ergens zenuwachtig voor bent gebeurt dit ook. Bij onprettige gevoelens voelt dit als een knoop in je maag. Omdat je bij verliefdheid in een positieve staat verkeert, wordt de extra spierspanning van de buikspieren dan vaak omschreven als ‘vlinders in je buik’. Een verliefd gevoel is een onrustig gevoel. En dat komt dus door die vlinders.
Hoe word ik verliefd?
Er zijn tal van mensen die het gevoel van verliefdheid al enige tijd niet hebben ervaren. Zoeken naar een juiste partner is in sommige gevallen ook erg lastig. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Sommigen gaan op stap en hopen daar de juiste persoon te treffen. Anderen gebruiken apps als Tinder en Happn om op die manier het geluk te beproeven. Je kunt ook de hulp inschakelen van een relatiebureau. Zij nemen je mee in een traject, op zoek naar de partner die echt bij je past.
Zijn er ook nadelige gevolgen van verliefdheid?
Er zijn zeker ook nadelige gevolgen van verliefdheid. Uit een onderzoek van Hoogleraar Jan Hindrik Ravesloot blijkt dat het lichaam met een verliefd gevoel anderhalf keer zoveel cortisol (stresshormoon) aanmaakt. Door het onrustige gevoel bij verliefdheid slapen mensen minder, eten ze minder, verwaarlozen ze vrienden, familie en werk. Als de liefde over gaat ervaren mensen liefdesverdriet en is er zelfs kans op depressies. Verliefdheid kan een obsessie worden, zeker als de liefde onbeantwoord blijft. Het is een feit dat mensen die verliefd zijn, door een verandering van de hormoonhuishouding, minder helder kunnen denken. “Liefde maakt blind.”
Conclusie
Het gevoel van liefde is dus wel degelijk van invloed op je gezondheid. Verliefdheid lijkt op een gevoel, maar is veel meer een verandering van de werking van je lichaam. Je hersenen gaan anders werken en je lichaam reageert daar op verschillende manieren op. Er zitten veel positieve effecten aan verliefdheid, maar let er altijd voor op dat het geen obsessie wordt.

Hoi allemaal, op fitfitmagazine.nl hoop ik jullie wat meer te leren over hoe je fit kan blijven! Zowel met sporttips als voedingstips. Als je suggesties hebt dan kun je mij altijd een e-mail sturen via het contactformulier.