Je eigenwaarde vergroten? Het lukt je met deze tips!

Onzekerheid speelt in ons leven veelvuldig een grotere rol dan we zouden willen. Wil jij graag werken aan je eigenwaarde, zodat je je niet meer door onzekerheden uit het veld laat slaan? Assertiviteits- en timemanagementcoach Björn Deusings geeft je tips!

  1. Maak je (zelf)kritische gedachten concreet

Onzekerheid is vaak terug te brengen naar enkele terugkerende (zelf)kritische gedachten. Het is van belang om in kaart te brengen welke negatieve gedachten je precies over jezelf hebt. Als je weet hoe je over jezelf denkt, dan kun je er ook werk van maken om die gedachten tegen te gaan. 

  1. Vervang negatieve- door positieve gedachten

Probeer de negatieve gedachten te vervangen door een positieve boodschap aan jezelf. Het idee is dat je jezelf dergelijke boodschappen dagelijks meerdere keren influistert – ook wel affirmeren genoemd.

  1. Stap uit je comfortzone

Je comfortzone voelt waarschijnlijk lekker veilig. De keerzijde is echter dat er weinig nieuws te leren valt. En dat is jammer, want een succesvolle uitdaging helpt uitstekend om je zelfvertrouwen op te krikken. Juist doordat je ervaart dat je het er beter van afbrengt dan je gedachten je vooraf hadden wijsgemaakt.

  1. Ontdek waar je eigen krachten liggen

Bedenk wat jouw belangrijkste drie kwaliteiten zijn. Ga hier vooral over in gesprek. Je krachten ontdekken hoef je namelijk echt niet in je eentje te doen, maar vraag je omgeving om advies. Ga vervolgens na of je die kwaliteiten op dit moment voldoende benut en hoe je deze mogelijk beter kunt benutten.

  1. Wees overtuigd van je eigen kwaliteiten

Veel mensen hebben last van ‘voorwaardelijke eigenwaarde’. Dit wil zeggen dat jouw mate van eigenwaarde afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Haal je deze voorwaarden niet, dan stort je eigenwaarde in elkaar. Belangrijk is dat je ook zelf overtuigd leert te zijn van je kwaliteiten en weet wat je waard bent.

  1. Oefening baart kunst

Om te blijven groeien, helpt het om te blijven oefenen. Dat kan natuurlijk in alledaagse situaties, maar ook tijdens een speciale cursus assertiviteit. In een veilige omgeving leer je over zelfrespect, grenzen aangeven en confrontaties aangaan.