yoga mind

Hoe yoga je weer goed laat voelen

We leven een steeds drukker leven op alle vlakken. Het werk, de kinderen, de sociale kring, dikwijls hollen we de hele dag van hot naar her om dan ’s avonds uitgeteld op de bank neer te ploffen. Toch mag je de kracht van rust en ontspanning niet onderschatten, je lichaam en geest hebben dit nodig. Even de dag laten voor wat hij is en nieuwe energie opdoen, het is belangrijk, maar vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Yoga helpt jou om een totale toestand van rust te bereiken, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak.

Wat is yoga?

Het woord komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk vertaald “verbinden”. Verbinden van lichaam en geest om zo geluk, rust en vrede in jezelf te vinden. Door een combinatie van bepaalde bewegingen, aangenomen houdingen en een concentratie op de ademhaling wordt die innerlijke rust gevonden. Soms maak je gebruik van een meditatiekussen maar ook veel yoga-houdingen doe je staand.

Waarom yoga goed is voor jou

Waarom is yoga goed voor je? Er zijn meerdere redenen te bedenken hiervoor.

  • De oefeningen die je tijdens de sessies aanleert, bevorderen een goede lichaamshouding en dat alleen al is een goede basis voor een algemeen welbevinden. Je hoeft ook helemaal niet lenig te zijn zoals veel mensen denken die het overwegen, maar er toch vanaf zien. Je leert om bewuster met je lichaam om te gaan.
  • Omdat je sommige oefeningen gedurende enkele minuten volhoudt, versterkt het je spieren. Ook hier hoef je niet over grote kracht te beschikken om deel te nemen aan een yogasessie, de oefeningen worden onder begeleiding, op eigen tempo en naar eigen kunnen opgebouwd.
  • Door de concentratie op een goede ademhaling en de oefeningen in een rustige sfeer werkt yoga ontspannend zowel op je lichaam als je geest. Hierdoor zal je op een heel andere manier met spanning en emoties omgaan en zal je een hoger energieniveau ervaren
  • De focus op ademhaling zorgt voor een betere zuurstofopname. Door op een andere manier te leren ademen zal je in staat zijn om meer zuurstof op te nemen en je longcapaciteit duurzaam te verhogen.
  • Tijdens de sessies worden verschillende houdingen aangenomen wat ervoor zorgt dat je bloedcirculatie aanzienlijk verbetert en je doorheen je hele lichaam een optimale bloedstroom hebt.

Soms zijn er ook nadelen van yoga. Hiervoor hebben we een aparte blog geschreven die je kunt lezen.

Voor velen is de drempel om te starten hoog. Yoga wordt onterecht vaak gezien als een soort van zweverig gedoe, zonder stil te staan bij de vele voordelen die het biedt. Nochtans zal na enkele sessie al ervaren worden dat het bijdraagt aan een beter algemeen welzijn, een toestand van innerlijke rust en een verhoogde energie. Een paar probeerlessen aanvragen gaat je zeker helpen om te kijken of het voor jou ook werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *