Wat zijn de meest voorkomende vormen van gehoorverlies?

Er zijn verschillende vormen van gehoorverlies. Sommige mensen worden helaas geboren met verminderd gehoor, maar de meeste ontwikkelen dit naarmate ze ouder worden. Bij het aanpakken van gehoorverlies zijn er drie belangrijke vragen: wanneer begon het? Is het tijdelijk? En welk deel van het oor gaat het om? Congenitaal gehoorverlies is dan ook al bij de geboorte aanwezig en wordt vaak veroorzaakt door genetische afwijkingen of problemen bij de geboorte of tijdens de zwangerschap. Verworven gehoorverlies begint pas na de geboorte. Een prop oorsmeer kan tijdelijk verminderd gehoor opleveren.

Ga op zoek naar een audicien naar Groningen

Gehoorverlies door lawaai kan echter permanent zijn. Tot slot is geleidingsslechthorendheid vaak te wijten aan een probleem op het pad naar het binnenoor toe. Perceptief gehoorverlies ontstaat daarentegen door beschadiging van de fragiele zenuwvezels in het binnenoor. Mocht jij een van bovenstaande herkennen, zoek dan een audicien in de regio van Groningen indien jij daar in de buurt woont.

Welke soorten gehoorverlies zijn er?

Geleidingsverlies, perceptief verlies, gemengd gehoorverlies en retrocochleair verlies zijn verschillende vormen van gehoorverlies. Geleidingsverlies is een van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies. Het wordt veroorzaakt door problemen in het buitenoor of het middenoor. De gehoorgang of het middenoor worden dan vaak geblokkeerd door een verstopping. Enkele oorzaken kunnen zijn: zwemmersoor, een oorsmeerprop in de gehoorgang of een gescheurd trommelvlies door te hard geluid. Het goede nieuws is dat dit vaak medisch te behandelen is. 

Als je je oren wilt laten testen in de regio Groningen, kun je naar een audicien in de regio van Groningen. Perceptief verlies komt vaak door problemen in het binnenoor. De haarcellen die geluid doorgeven aan de hersenen zijn dan beschadigd. Gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidingsverlies en perceptief verlies. Retrocochleair verlies kan niet worden opgelost met een gehoorapparaat. Bezoek hiervoor een audicien in de regio van Groningen.