Wat is pilates en waar is het goed voor?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe hobby waarbij je ontspannen en tot rust kan komen dan zijn Yoga en Pilates vast al in beeld gekomen. Wil je de rustgevende oefeningen combineren met een leuke fysieke workout, dan is Pilates een goede optie. Het is een ware hype, ook onder celebraties, erg veelzijdig en geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. We proberen de vraag “Wat is Pilates?” hieronder voor jou duidelijk te beantwoorden.

Wat is pilates?

Voor de oorsprong van Pilates moeten we eigenlijk al terug naar de Eerste Wereldoorlog. De Duitser Joseph Pilates ontwikkelde toen een techniek om gewonde soldaten door middel van oefeningen snel terug op de been en dus ook terug aan het front te krijgen. Zijn eigen benaming hiervoor was toen “Contrology”, maar dit werd na zijn dood herdoopt naar Pilates. Op vandaag worden de Pilates oefeningen dan wel niet meer voor herstellende soldaten gebruikt, maar aan populariteit heeft de Pilates workout alvast geen gebrek.
Pilates oefeningen zijn erop gericht het hele lichaam te versoepelen en te versterken en hebben als basis steeds de zogenaamde core spieren of ook wel de onderliggende buik- en rugspieren.

Waarom aan pilates doen?

Pilates is naar voordelen toe een heel veelzijdige workout die zowel het fysiek als het mentaal het welbevinden verbetert.

  • Pilates verbetert de algemene lichaamshouding en houdt het soepel en sterk.
  • Een sterk en soepel lichaam is beter bestand tegen verschillende blessures waardoor Pilates ook een preventief karakter heeft. Om die reden is Pilates ook erg populair bij sporters die het als aanvulling op hun andere trainingen gebruiken.
  • Tijdens de Pilates sessies is de deelnemer volledig geconcentreerd op het uitvoeren van de oefeningen dat de geest tot rust kan komen en een gevoel van totale ontspanning optreedt. Dit gevoel houdt ook na de sessies aan door de goede balans tussen lichaam en geest.

Voor wie is pilates bestemd?

Het mooie aan Pilates is dat het door iedereen kan beoefend worden? Jong of oud, man of vrouw, er zijn geen vereisten om met Pilates te starten.
Om te starten is zo goed als geen materiaal nodig, wat ook voor veel mensen een aanmoediging is om ermee te beginnen en het een kans te geven. Een mat en comfortabel zittende kleding volstaan al en pas in meer gevorderde stadia zal langzaamaan het gebruik van materiaal, zoals lichte gewichten en weerstandsbanden, toegevoegd worden. Dit laatste is echter zeker geen verplichting, je kan zelf zover gaan in de oefeningen als je zelf wil. Hou je het liever bij de basis, dan is dit perfect mogelijk.

Onbekend is onbemind en dat geldt zeker ook voor Pilates. Het is onder het grote publiek nog vrij onbekend maar mensen die ermee starten zijn vol lof. De combinatie van fysieke oefeningen met een rustgevende eigenschap kunnen veel mensen bekoren om zich er verder in te gaan verdiepen en hun nieuwe hobby op de wekelijkse planning te zetten.