Waarom je de sauna in moet gaan na je workout!

De meningen over het bezoeken van de sauna na het sporten zijn erg verdeeld. Maar in dit artikel vertellen we je waarom het wel een aanrader is.

Ontspannen spieren

Na een intensieve sportsessie ben je logischerwijs helemaal uitgeput. Een bezoekje aan de sauna na het sporten heeft een hoop voordelen. Je vermoeide spieren krijgen de kans om lekker even te ontspannen. Dit zorgt er weer voor dat je jezelf naderhand fitter voelt. Doordat je zweet breekt je lichaam melkzuren sneller af, dit is zeer voordelig omdat de zuurstofvoorziening naar je spieren gaat, dit zorgt er dan weer voor dat je spieren goed herstellen van de prestatie die je hebt geleverd tijdens je workout! Een reden om jezelf te belonen met een bezoek aan de sauna!

Verbeterde bloedsomloop

Door de hitte van de sauna krijgen jouw bloedvaten en poriën de kans om uit te zetten. Ik hoor je al denken, waar is dat dan weer goed voor? Het uitzetten van je bloedvaten en poriën is goed voor je bloedsomloop. Je bloed gaat namelijk beter door je lichaam stromen, dit leidt tot verbeterde circulatie in je spieren. Let er wel op dat je niet langer dan 15 tot 20 minuten verkeert in de sauna, een bezoek aan de sauna kost namelijk ook energie. Dit komt door de hoge temperaturen, dat ben je in het dagelijkse leven niet gewend. Luister vooral naar je lichaam. De warmtewisseling wat op dat moment plaats vindt zorgt ervoor dat je jezelf uiteraard ontspannen voelt maar ook waarschijnlijk moe.

Blessures

Tijdens je workout span je jezelf erg in, hierdoor kan het zijn dat je een verkeerde beweging maakt. Dit kun je naderhand nog wel eens voelen en het kan een zeurende pijn opleveren. Dus zorg ervoor dat je je oefeningen goed uitvoert en je spieren niet meer dan nodig belast. Je spieren, zenuwen, gewrichten en pezen die overbelast zijn kunnen dankzij het bezoekje aan de sauna herstellen in rusttoestand. Hitte heeft vaak een kalmerend effect, zo zullen verstuikingen/ verrekkingen en of kneuzingen ook sneller herstellen. Last van overbelaste spieren? Plan gauw jouw saunamoment in en gun je spieren de rust die ze verdienen. Personen die regelmatig de sauna bezoeken zullen hierover mee kunnen praten!

Tips voor jouw bezoek aan de sauna

Hopelijk ben je nu enthousiast geworden om naar de sauna te gaan en jezelf te belonen! Goed, dan heb ik nog een aantal tips voor je!

Zorg ervoor dat je goed drinkt voor, tijdens en na je bezoek aan de sauna, je verliest door de hoge temperaturen veel vocht. Het is niet de bedoeling dat je uitdroogt, dus zorg ervoor dat je een bidon met water bij je hebt om jezelf te hydrateren. Ik had het net al benoemt, maar blijf niet langer dan 15/20 minuten in de sauna. Luister ook vooral naar je lichaam, je hoeft niet per se dat zandlopertje af te wachten, als je merkt dat je het niet volhoudt totdat het zandlopertje om is, ga er dan gewoon uit.

Neem een badlaken, slippers en een saunahanddoek mee! Bij veel sportscholen is het niet toegestaan om naakt de sauna te betreden, de sauna handdoek zal ervoor zorgen dat je lichaam voldoende bedekt is. De meeste saunahanddoeken zijn gemaakt van 100% katoen, let dus bij het aanschaffen hier goed op. Katoen neemt namelijk het vocht goed op, ook is het vaak minder zwaar op je huid. Een saunahanddoek is geschikt voor dames en heren. Het merk Ponchy verkoopt uniseks saunahanddoeken voor dames en heren. De saunahanddoek van Ponchy is met de handgemaakt in Nederland van 100% katoen. Ook heeft de saunahanddoek een klittenband waarmee je hem kunt bevestigen en je lichaam goed kunt bedekken.

Slippers zullen ervoor zorgen dat je niet uitglijdt of eczeem oploopt tijdens je bezoekje aan je sauna. Ook is het bij veel saunacentra niet toegestaan om zonder slippers rond te lopen, wel mag je je slippers uitdoen als je de sauna betreedt.

Tot slot raden wij je aan om voordat je de sauna ingaat een frisse douche te nemen. Dit is prettig voor jou en je medebezoekers. Het is namelijk wel zo netjes voor de anderen en ook voor het saunamateriaal. Ga jij ook eens een bezoek wagen?