BMI meten

Waar moet je op letten bij het meten van BMI?

Je BMI berekenen kan een makkelijke tool zijn om te zien hoe het zit met jouw gezondheid. De uitslagen hoeven echter niet per se te kloppen bij de berekening van de BMI van een man en de BMI van vrouwen. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moeten worden bij de uitslag van vrouwen om te kunnen concluderen of diegene wel of niet gezond is. Hieronder geven wij verschillende voorbeelden.

Leeftijd

Dit geldt eigenlijk voor beide mannen en vrouwen en ook voor kinderen. Afhankelijk van je leeftijd, veranderen er namelijk constant dingen in jouw lichaam, vooral als kind. Daarom wordt het berekenen van BMI bij kinderen in eerste instantie ook niet aangeraden, aangezien de uitkomst hiervan niet betrouwbaar is. Voor mannen en vrouwen boven de 21+, is een BMI uitslag betrouwbaarder, aangezien je lichaam dan voor het grootste gedeelte is uitgegroeid. Toch kan er in verschillende situaties beter ook naar leeftijd gekeken worden, aangezien het typerend is bij verschillende leeftijden dat het vet in je lichaam zich op bepaalde plekken opslaat.

Vetpercentage

Vetpercentages bij mannen en vrouwen zijn erg verschillend. Het is algemeen bekend dat een vrouw meer vet opslaat dan mannen. Bij mannen is het gemiddelde vetpercentage 7 – 25% en bij vrouwen is dit 21 – 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Dit wordt echter niet meegenomen in een BMI meting, maar bij meer uitgebreide testen kan er wel gekeken worden naar je vetpercentage en of je op een gezonde percentage zit. Er zijn verschillende manieren om hierachter te komen.

Weegschaal

Er zijn verschillende weegschalen die over een vetpercentagemeter bezitten. Op deze manier hoef je geen professional in te schakelen om te kijken hoe het zit met jouw vetpercentage. Meestal meten deze weegschalen ook meteen andere opties, zoals het meten van je vochtpercentage, bot- en spiermassa. Zo heb je een totaal overzicht over jouw gezondheid.

Huidplooimeting

Met een huidplooimeting meet je de dikte van een huidplooi op jouw lichaam. Dit wordt op minimaal 3 verschillende plekken gemeten. De meting is niet makkelijk zelf uit te voeren, dus het beste is om een professional in te schakelen voor dit soort metingen.

Etniciteit

Een van de belangrijkste dingen waar vaak overheen wordt gekeken, is de etniciteit van een persoon wanneer het gaat over een BMI meting. De BMI berekening is namelijk gebaseerd op de bouw van Europese mensen, terwijl de bouw van bijvoorbeeld een Aziaat of Afrikaan vaak anders is dan dat die van hen. Ook in dit geval wordt er dus aangeraden om iemand in te schakelen die is gespecialiseerd in verschillende lichaamsbouwen en het liefst ook in etniciteiten. Op deze manier weet je zeker dat je de beste hulp krijgt.