alcohol en gezondheid

Invloed van alcohol op je gezondheid

Dat alcohol niet goed is voor je gezondheid hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Bij vrouwen geeft alcohol drinken een verhoogde kans op borstkanker. Daarnaast heb je meer kans op een beroerte wanneer je meer dan 1,5 glas alcohol drinkt per dag en kun je leveraandoeningen ontwikkelen. Kortom, te veel gezondheidsrisico’s om op te noemen. Maar op z’n tijd willen we allemaal wel eens genieten van een lekker drankje. Kan dit dan helemaal niet meer? Wanneer is alcohol wel gezond en wanneer niet?

alcohol en gezondheid

Hoeveel alcohol is gezond?

Laten we vooropstellen dat alcohol niet gezond is, er is dus geen gezonde hoeveelheid alcohol. Er zitten namelijk veel suikers in en zoals hiervoor beschreven kan het zorgen voor een verhoogde kans op kanker en een beroerte. 

Dagelijks een glas alcohol

Er hebben echter onderzoeken plaatsgevonden waaruit is gebleken dat één glas alcohol per dag goed is voor je gezondheid. Het zou de kans op diabetes type 1 bijvoorbeeld verlagen. Dit positieve effect is gemeten bij een klein verschil aan alcohol. Daarnaast kan alcohol ook invloed hebben op de kans om andere ziektes te ontwikkelen. Het is dus zeker niet goed voor je gezondheid om elke dag een glas alcohol te nuttigen. 

Hoeveel alcohol mag je wel drinken?

Wanneer je toch dagelijks alcohol wilt drinken, houd je dan aan een max van 1 glas. Wanneer je meer dan 1,5 glas alcohol per dag drinkt, kan dit al negatieve effecten hebben op je gezondheid. 

Dagelijkse hoeveelheid:  maximaal 1 glas
In het weekend: maximaal 1 glas (in een flesje bier zit 1,5 glas) 

Hoeveel alcohol is gezond voor sporters?

Voor sporters is het helemaal niet verstandig om alcohol te drinken. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op je concentratie, conditie en het versnelt je polsslag en ademhaling. 

Daarnaast heb je vaak minder snel pijn. Hierdoor ga je sneller door en heb je eerder last van blessures. Door het verminderde concentratievermogen kun je veel risico’s nemen en let je niet op. Ook hierdoor ga je over je eigen grenzen heen. Om problemen en ongelukken te voorkomen is het daarom veiliger om als sporter geen alcohol te drinken. 

Verschillen voor wijn en bier

Belangrijk om te weten is dat er geen verschillen zitten tussen wijn en bier. Het is allebei even slecht voor je. In een glas wijn zit een hoger alcoholpercentage (10%) dan bier (4%). Maar wijn is ook vaak verkrijgbaar in kleinere glazen, waardoor je uiteindelijk evenveel drinkt. Overgaan van sterke drank naar bier is dus geen oplossing van het alcoholprobleem.

alcohol en gezondheid

Wanneer bezorgd worden?

Drink je al een tijdje veel alcohol en is het een gewoonte geworden? Dan heb je wellicht een reden om bezorgd te zijn. Wanneer is het te veel en moet je contact opnemen met een professional? Dit is ten eerste wanneer het voor jou niet meer ‘willen’ is, maar ‘moeten’. Zonder een glas alcohol voel je je niet fijn. Geen alcohol drinken heeft een negatieve invloed op je stemming en gedrag. Is dit voor jou het geval? Ga dan eens in gesprek met een huisarts en met de mensen die dichtbij je staan.

Deze alcohol per keer is echt te veel: 6 glazen in 2 uur (mannen), 4 glazen in 2 uur (vrouwen)

Bronnen: Voedingscentrum, Thuisarts & Alcoholinfo