vrouw-doet-oefeningen-voor-betere-conditie

Hoe bouw je na de vakantie je conditie weer op?

Na de vakantieperiode heeft het vaak even tijd nodig om weer goed op conditie te komen. Toch is zo’n periode met rust zeker niet slecht voor je lichaam. En zeker is dat de mentale en sociale opkikker je weer beter in je vel zet. Wat zijn nu de tips voor het opbouwen van je conditie waar je op kunt letten?

Heb geen schuldgevoel over je vakantie periode

De vakantietijd is er niet voor niets. Soms moet de druk van de ketel om weer fris uit de startblokken te kunnen schieten. Neem deze rustperiode dus ook serieus en ga de tijd niet inhalen. Voel je niet schuldig en ga niet een achterstand proberen in te halen. 

Na een periode van rust zul je juist merken dat je lichaam zich weer snel zal herstellen. Het is wel handig dat je in je vakantie blijft bewegen door spelletjes te spelen, te wandelen of juist een stukje te fietsen. 

Begin met een planning

Aangezien je na de vakantie minder conditie hebt, is het verstandig hier met je trainingsschema rekening mee te houden. Na bijvoorbeeld 3 vakantieweken heb je ongeveer 25% minder conditie. Dit betekent dan ook dat je begint met minder zware trainingen dan voor de vakantie. Dit bouw je langzaam op. 

Juist de intensiteit van de training mag je verlagen om dit stapsgewijs op te voeren. Je zult aan je lichaam merken dat het trainen nu zwaarder is. Niet mis mee als je ook maar genoeg rust inbouwt. 

Hou je lichaam in de gaten

Om je conditie weer op te bouwen, kun je 2 a 3 trainen in de week doen. Overdrijf dit echter niet. Als je merkt dat het te zwaar wordt, neem dan op tijd actie. Je lichaam zal je de signalen geven waar je op moet letten. Voelt het uitvoeren van bepaalde oefeningen niet goed, wees er dan alert op om op tijd naar een fysiotherapeut te gaan en bespreek je ervaringen.

Soms kun je ondanks klachten toch doortrainen en kan de fysio sport Lavit fysiotape gebruiken om bepaalde spieren te ondersteunen. Het voordeel van het kopen van deze kinesiotape, zoals die genoemd wordt, bij een sport groothandel is dat de volledige bewegingsuitslag mogelijk blijft. Zo word jij dus niet gehinderd in je bewegingen. Het kan in overleg echter ook mogelijk zijn om andere oefeningen op je programma te zetten totdat je klachten weer weg zijn. 

Doe het opbouwen met een partner of in een groep

Niet is zo erg bij het sporten om altijd de laatste te zijn. Daarom is het verstandig om meer mensen te zoeken die in dezelfde situatie zitten als jij. Juist het samen opbouwen van je conditie is prettig. Je voelt vaak dezelfde weerstanden en ben even blij als je deze overwonnen hebt. Zo maak je nog eens vrienden.

Hou je vorderingen bij

Het opbouwen van je conditie zal een paar weken duren. Hou bij hoe het je vergaat. De situatie voor de vakantie is wellicht het doel, of je legt hier nog een schepje bovenop. Hier kom je echter pas met tussenstapjes. Beloon jezelf voor elke vordering die je maakt. 

Zo blijkt dat na een vakantieperiode, het opbouwen van je conditie even tijd nodig heeft. Een verstandige sporter weet dit en gaat de weg omhoog met beleid oppakken. Zo ga je het beter volhouden en ga je het gestelde doel ook halen. Geniet ervan!