jonge-vrouw-doe-yin-yoga-oefening

Het verschil tussen Yin yoga en pilates oefeningen

Het wordt weer zomer en vaak is het dan de tijd om te ontspannen, onthaasten en tot rust te komen. Wil je toch graag bezig blijven en je lichaam in beweging houden? Dan zijn pilates en Yin yoga twee soorten sporten die je kan uitoefenen. Bij beide sporten draait het om tot rust komen en ontspannen. Er zit wel een verschil tussen Pilates oefeningen en de oefeningen die je uitvoert wanneer je Yin yoga beoefend. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze twee sporten uit.

Wat is pilates?

Pilates is de laatste jaren enorm populair geworden, maar deze sport bestaat al lang, namelijk al vanaf de Eerste Wereldoorlog. In die tijd ontwikkelde de Duitser Joseph Pilates een techniek waardoor gewonde soldaten weer snel op de been waren. Ze moesten verschillende oefeningen uitvoeren om weer meer kracht in hun ledenmaten te krijgen. Tegenwoordig draait het bij Pilates oefeningen om het lichaam zowel te versoepelen als te versterken. Hierbij ligt de focus op het versterken en verspoelen van de onderliggende buik- en rugspieren.

Het nut van Pilates

Het uitoefenen van een pilates work-out heeft veel voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat je lichaam sterk en soepel wordt. Hierdoor ben je minder vatbaar voor eventuele blessures. Daarnaast gaat het bij Pilates erom dat je volledig geconcentreerd bent op het uitvoeren van de Pilates oefeningen. Zo kan je geest tot rust komen terwijl je bezig bent met een work-out. Hierdoor krijg je middels Pilates ook een goede balans tussen ontspanning en inspanning (geestelijk en mentaal)

Wat is Yin yoga?

Bij Yin yoga gaat het ook om het versterken van je lichaam alleen op een andere manier. Door de spieren, oftewel het yang weefsels, te ontspannen komt er lichte druk te staan op de hardere stuggere bindweefsels in het lichaam, de zogenaamde yin weefsels. Hierdoor verbetert de doorbloeding en daarmee de conditie van deze weefsels. Op deze manier wordt de pezen, gewrichten en bindweefsels versterkt. Het is de kunst op bij de oefeningen de posities zolang mogelijk vast te houden. Door niet te bewegen – in tegenstelling tot de meer actievere vormen van yoga – bereik je het stugge bindweefsel. Er ontstaat lichte weerstand en er wordt ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten.

Het verschil tussen Yin-yoga en pilates oefeningen

Hoewel beide sporten veel op elkaar lijken zit er een verschil tussen. Zo zijn de oefeningen bij pilates dynamisch en zijn ze van korte duur. Bij een Yin yoga work-out duren de oefeningen wel 3 tot 5 minuten. Het gaat erbij om te voelen wat een oefening met je lichaam doet, terwijl bij Pilates de focus ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen. Je kan dus zeggen dat het bij Pilates vooral draait om het verbeteren van je houding en te zorgen dat je lichaam sterker en soepeler wordt. Terwijl bij Yin yoga het een combinatie is van strekken, kalm worden en het maken van ruimte in je lichaam.

Hoewel Yin yoga en pilates twee verschillende sporten zijn, kun je ze prima naast elkaar beoefenen. Juist door de combinatie pak naast je spieren ook je stuggere bindweefsels aan. Ze vullen elkaar dus mooi aan.