Helpt een hammam stoombad bij het herstellen na een workout?

Als je nog niet eerder van hammam hebt gehoord, dan ben je hier op het juiste adres om dit perfecte herstel ritueel voor na een workout te ontdekken. Want deze behandeling wordt over de hele wereld steeds bekender als een eeuwenoud ontspannend en reinigend stoombad.

Wat is een hammam precies?

Hammam is een Arabisch woord voor een Turks bad. Men kan dit woord gebruiken om de gemeenschappelijke badhuizen te beschrijven die aan de islamitische cultuur verbonden zijn. Er zijn soms kleine verschillen tussen een Turks stoombad en een islamitische hammam.

Hoewel beide zeer ontspannend en goed voor de huid zijn, gebruikt een hammam behandeling hete stoom in plaats van een droge, hete lucht. Om zo een diepe en verkwikkende reiniging aan te moedigen. Hammams hebben meestal geen zwembaden, maar zijn van bassins met koud water voorzien, die de bezoekers kunnen gebruiken.

Veel hammam behandelingen maken ook gebruik van een vitamine E rijke zeep op basis van olijven. Want de olijfolie in deze zeep staat bekend om haar antioxiderende, hydraterende en huid beschermende eigenschappen.

Sommige behandelingen kunnen bovendien hammamproducten zoals ghassoul klei bevatten. Wat een antibacterieel mineraal is dat heel effectief en veilig gifstoffen en onzuiverheden uit het lichaam verwijdert. En daarnaast de talg vermindert plus de poriën vernauwt.

Het effect van een hammambad na het sporten

De hammam is zoals je hierboven al kon lezen een oosters stoombad dat vele voordelen biedt. Dit bad uit de Oosterse traditie heeft veelal een temperatuur tot 50 graden Celsius en heeft zo ook een 100% luchtvochtigheid! Daardoor is een hammam ideaal om na een krachtige sportactiviteit of na een pittige fitness workout te ontspannen.

Een hammam stoombad maakt de spierontspanning plus de eliminatie van het melkzuur dat zich in de spieren en bloedbaan ophoopt nog effectiever. Door een hammam behandeling te ondergaan, wordt een sportsessie zo dus effectiever voltooid en wordt de training beter afgerond. Dat was het resultaat van een onderzoek die een paar jaar geleden in de Journal of Clinical Medicine Research gepubliceerd werd.

Andere voordelen van een hammam stoombad

Een hammam bad is echter niet alleen reinigingsritueel om je lichaam te ontgiften en te leren ontspannen. Het stimuleert ook de bloedsomloop en hydrateert je huid. Een hammam kalmeert bovendien jouw slijmvliezen en kan personen met een congestie of ademhalingsprobleem aangenaam helpen.

Uiteindelijk zal een hammam stoombad jou in staat stellen om je ook mentaal behoorlijk te ontstressen naast het versterken van jouw immuunsysteem. Om zo al jouw ‘westerse’ zorgen even flink achter je te laten!