Alles over je lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur. Het is de temperatuur die bepaalt of je het warm of koud hebt en of je gezond of ziek bent. De juiste lichaamstemperatuur is erg belangrijk voor je lichaam. Wanneer je temperatuur te hoog is, kan dit enkele processen in het lichaam verstoren. De hoge lichaamstemperatuur kan bijvoorbeeld zorgen voor neurologische stoornissen, ijlen en evenwichtsstoornissen. Een te lage lichaamstemperatuur brengt ook de nodige gevolgen met zich mee. Maar wat is de normale lichaamstemperatuur? Wat is een lage lichaamstemperatuur? Is er een verschil tussen de lichaamstemperatuur van man en vrouw? We leggen graag meer uit over de temperatuur van je lichaam in dit artikel. 

Wat is je lichaamstemperatuur?

Je lichaamstemperatuur is de temperatuur die je lichaam heeft. Normaal gesproken ligt deze temperatuur tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Wanneer je lichaamstemperatuur hoger wordt, kun je last krijgen van sufheid, duizeligheid, weinig plassen, kortademigheid. Hele hoge koorts kan ernstig zijn en gevolgen voor je gezondheid met zich meebrengen. Een lage lichaamstemperatuur van 35 graden of lager (hypothermie) kan zorgen voor sloomheid, sufheid, een trage hartslag, langzame ademhaling en slaperigheid.

Wat is de normale lichaamstemperatuur?

Zoals gezegd ligt de normale temperatuur van je lichaam tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Dat is dus een gezonde lichaamstemperatuur. Is de temperatuur tussen de 37,5 en de 38 graden? Dan is er een kleine verhoging. Is de temperatuur van je lichaam boven de 38 graden? Dan is er sprake van koorts. In dit geval kun je beter thuis uitrusten totdat je je weer helemaal fit voelt. Is er sprake van een lichaamstemperatuur van 35 graden Celsius of lager? Dat is een te lage lichaamstemperatuur, waardoor je last kunt krijgen van een lage hartslag en een gedesoriënteerd gevoel. Wanneer de temperatuur verder daalt naar minder dan 33 graden is er sprake van onderkoeling. Er moet ingegrepen worden, anders kan de onderkoeling zelfs dodelijk zijn. 

Lichaamstemperatuur verschillen

  • Lichaamstemperatuur man – vrouw

Zowel mannen als vrouwen hebben een lichaamstemperatuur die ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Er is dus niet echt een verschil tussen de lichaamstemperatuur van een man en vrouw. Maar vrouwen hebben het in veel gevallen wel vaker koud. Dit is ook bewezen uit wetenschappelijk onderzoek. De hormonen van vrouwen schommelen wanneer ze ongesteld zijn. Wanneer dit zo is, schommelt de lichaamstemperatuur ook. Daarnaast hebben mannen een betere doorbloeding dan vrouwen. Dit is de reden waarom vrouwen altijd koude handen of voeten hebben. Het duurt bij vrouwen langer voordat het bloed de handen of voeten bereikt. 

  • Lichaamstemperatuur kinderen

Bij kinderen komt koorts vaker voor dan bij volwassenen. Er is sprake van koorts wanneer het kind een temperatuur heeft van 38 graden of hoger. Vaak houdt de koorts enkele dagen aan. Wanneer je kind jonger is dan 3 maanden of het kind steeds zieker wordt, is het slim om contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om het kind dan goed in de gaten te houden. Het kind kan bijvoorbeeld moeilijk adem gaan halen, rode of blauwe vlekjes krijgen of te weinig drinken of plassen. 

  • Lichaamstemperatuur sporters

Wanneer we sporten stijgen onze lichaamstemperaturen. Wanneer het bijvoorbeeld buiten 36 graden Celsius is, kan onze temperatuur enorm omhoog schieten tijdens een inspannende activiteit. Een optimale temperatuur leidt bijvoorbeeld tot 15% prestatie verbetering van de atleet. Het is voor een sporter dus belangrijk om te trainen met de hitte. Het lichaam moet goed bestand zijn tegen de hitte. Hierdoor kunnen ze lange hardloop- en wielren sessies doen zonder ernstige lichamelijke gevolgen. 

Sporten tijdens de zwangerschap
Goed in je vel zitten met Yoga

Lichaamstemperatuur

  • Lichaamstemperatuur ouderen

Ouderen zijn erg kwetsbaar. Ze koelen snel af en de temperatuur stijgt snel. Daarnaast hebben ouderen vaak al onderliggende ziektes. Je kunt hierbij denken aan Diabetes, Hart- en vaatziekten, astma en COPD. Patiënten met deze ziekten zijn kwetsbaar en vatbaar voor infecties. Een infectie kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam. Het is bij ouderen dus belangrijk om de hitte zoveel mogelijk te vermijden en de lichaamstemperatuur goed in de gaten te houden in het geval van een te lage of te hoge lichaamstemperatuur.

Met behulp van bovenstaande informatie weet je wanneer er sprake is van een gezonde lichaamstemperatuur of een te lage of hoge lichaamstemperatuur. Twijfel je of heb je bepaalde symptomen? Neem dan altijd contact op met een huisarts.

Bronnen:
> Gezondheidsplein
> Mens & Gezondheid
> Thuisarts