Gezondheidszorg

Alles over de gezondheidszorg

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Veel mensen wellicht in de afgelopen tijd meer dan normaal. Iedereen wordt weleens ziek en heeft hulp nodig. Of dit nu mentaal of fysiek is, we hebben allemaal weleens behoefte aan een helpende hand. Maar wat is de gezondheidszorg nu precies en aan welke soorten gezondheidszorg kun je dan denken? We zetten het graag voor je op een rijtje. 

Wat is gezondheidszorg?

De gezondheidszorg is het begrip dat het geheel van zorgverleners, zorginstellingen, zorgmiddelen en zorgactiviteiten omvat. Deze activiteiten en instellingen zijn erop gericht om de gezondheidstoestand van de mens te verbeteren. Het gaat hierbij om zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg. 

Wat is geestelijke gezondheidszorg (ggz)?

De geestelijke gezondheidszorg is de zorg voor mensen met problemen van geestelijke aard. Dit gaat vaak om problemen als eenzaamheid, burn-out, stress, ADHD, faalangst, depressie, eetstoornis, verslaving of autisme. De GGZ doet een aantal dingen:

  • Behandelen / genezen van psychische problemen;
  • Voorkomen van psychische problemen;
  • Behandelen van mensen met een chronische psychische aandoening en ze helpen deel te nemen aan de samenleving;
  • Hulp bieden aan mensen die zelf geen hulp zoeken.
    Bron: Zorginstituut Nederland

Welke soorten gezondheidszorg is er?

Er zijn honderden zorginstellingen die zorg leveren naar een bepaald niveau of naar een bepaalde doelgroep. Binnen de ouderenzorg heb je het bijvoorbeeld over verpleeghuizen en over de thuiszorg. Bij baby’s is dit de verloskundige zorg en bij kinderen de jeugdgezondheidszorg. Hoe kun je al deze soorten gezondheidszorg instanties van elkaar onderscheiden? We hebben een aantal belangrijke dingen op een rijtje gezet.

  • Preventieve gezondheidszorg

De preventieve gezondheidszorg is de eerste stap. Hier vallen de GGD’s in de regio’s onder. De GGD’s zorgen ervoor dat ziektes worden voorkomen. In de afgelopen tijd was het de GGD die ervoor zorgde dat iedereen op de hoogte was wat hij of zij moest doen wanneer iemand in de familie of vriendengroep positief getest was op COVID-19. Het doel van de preventieve gezondheidszorg is het beschermen van de gezondheid in de regio waar de GGD voor verantwoordelijk is. 

  • Algemene zorg in de eerstelijn

De eerstelijnszorg is de zorg waar elk persoon gebruik van mag maken. Dit mag zonder een verwijzing. Onderdeel van deze eerstelijnszorg zijn huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, thuisverplegers en apothekers. De huisarts is hierin vaak de schakel. De huisarts kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut, een apotheek, thuisverpleger of een maatschappelijk werker. 

  • Tweedelijnszorg

De tweedelijnszorg staat voor alle zorg waar je terecht komt ná een verwijzing. Dit zijn specialisten in een ziekenhuis of een psycholoog of psychiater. 

  • Derdelijnszorg

Het kan zijn dat een regulier ziekenhuis je niet verder kan helpen. Je kan dan doorverwezen worden naar een specialistisch ziekenhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Brandwondencentrum, Het Expertise centrum Lyme, laboratoria. In de geestelijke gezondheidszorg kunnen dit klinieken of instellingen zijn waar mensen op worden genomen die specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. 

Er zijn nog veel meer dingen over de Zorg te leren, maar dit is de basis. Heb je zelf zorg nodig? Lees je dan in of bel je huisarts voor advies. Hij of zij kan jou vaak precies vertellen wanneer je een verwijzing nodig hebt of wanneer je gewoon een afspraak kunt maken met de zorgverlener. 

Bron: 
> Wat doet verliefdheid met je lichaam?
> Effect van alcohol op je gezondheid?