voorkom vallen

Zo voorkom je vallen als je ouder wordt en blijf je fit

Een ongeluk zit in een klein hoekje zeggen we altijd en dat is vaak ook zo. Als je een beetje op leeftijd bent kan een val veel gevolgen hebben. Het kan leiden tot eenzaamheid en ook voor de achteruitgang van je gezondheid. Wat kan je doen om te zorgen dat je zoveel mogelijk voorkomt dan je ten val komt? Zit je niet in de leeftijd dat een val ernstige gevolgen kan hebben dan is deze blog misschien interessant voor je ouders, schoonouders of oudere vrienden of kennissen.

Vooral blijven bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook als het zo soepel meer gaat. Door elke dag toch een stukje te wandelen of te fietsen zorg je dat je lichaam sterk blijft. Loop je een beetje moeilijk dan is een rollator of een kruk misschien een goed hulpmiddel. Als je raad wil hebben wat in jouw situatie het handigst is kun je het beste even een fysiotherapeut deze vraag voorleggen.

Veilige woonomgeving

Controleer je huis op veiligheid. Zijn er obstakels die het lopen een beetje lastig maken of ben je bang dat je er eens over zal vallen, laat het dan veranderen. Denk hierbij aan drempels, loshangende snoeren of een te gladde vloer.

Ogen geregeld laten controleren

Als je ouder wordt doen de ogen hun werk wat minder goed. Het is dan ook belangrijk om je ogen geregeld te laten checken. Je voorkomt dat je ten val komt omdat je bepaalde afstanden niet goed kan inschatten of dat je dingen over het hoofd ziet.

Gezond eten en voldoende drinken

Gezond eten is belangrijk omdat je je lichaam sterk wil houden. Mocht je toch eens ten val komen dan zorgt een gezond lichaam ervoor dat je lichaam weer snel hersteld. Het is ook slim om vitamines te nemen die bij je leeftijd passen. Een heel belangrijke vitamine die snel vergeten wordt is vitamine D3. Probeer iedere dag fruit en vitamine tot je te nemen.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is belangrijk en ook verplicht in Nederland. Als je ouder wordt is het verstandig om een zorgverzekering met een aanvullende verzekering te hebben. In de basisverzekering zitten geen fysio vergoedingen dus die moet je zelf bij verzekeren.

Zorgverzekering met fysio

Wil je naar een fysiotherapeut of oefentherapeut dan moet je een aanvullende verzekering, oftewel zorgverzekering met fysio nemen wil je een vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar. Een fysiotherapeut kan je helpen met een behandeling voor lichamelijke klachten zoals klachten aan gewrichten, banden en spieren.