Gezonde snacks op een rij

Een bak chips doordeweeks, een reep chocolade bij de koffie of een reep als tussendoortje is niet altijd heel gezond. Toch hoeven tussendoortjes niet ongezond te zijn. Er zijn genoeg gezonde tussendoortjes, denk aan fruit, noten of bijvoorbeeld een bakje yoghurt. Juist wanneer je gezonde snacks eet als tussendoortje, voorkom je dat je in avonds met een bak chips op de bank zit.

Gezonde tussendoortjes kan je in verschillende categorieën indelen. Wanneer je fanatiek sport is een eiwitrijk tussendoortje een goede keuze. Wil je juist afvallen, dan kan je beter voor een caloriearme tussendoortje kiezen, eentje die rijk is aan vezels om het hongergevoel tegen te gaan. Wil je goed en gelukkig gaan slapen? Dan hebben we ook een aantal opties voor gezonde avondsnacks.

Eiwitrijke gezonde snacks

Eiwitriek gezonde hapjes worden steeds populairder. Als je krachtsport beoefent of sowieso veel sport is het van belang dat je voldoende proteïne binnenkrijgt. Proteïne zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen herstellen. Hiervoor heb je eiwitten nodig na het sporten. Alleen het is soms best lastig om dat allemaal uit 1 maaltijd binnen te krijgen. Snacks met eiwitten zijn dan een uitkomst. Je komt hierdoor niet alleen aan je gewenste eiwit inname, maar ze bevatten je ook nog andere voedingstoffen. En het is ook nog eens gezond.

Aan wat voor snacks kun je dan denken? Je kunt bijvoorbeeld een eiwit shake maken met bosbessen. Een ander voorbeeld is een volkoren cracker met roomkaas. Daarnaast bevatten de meeste noten ook eiwitten.

Gezonde hapjes met weinig calorieën

Heb je wel lekkere trek, maar let je een beetje op jouw calorieën inname? Of wil je graag afvallen? Dan zijn gezonde caloriearme snacks iets voor jou. Er zijn een aantal dingen die je zo uit de hand kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan fruit of rauwkost. Ook een rolletje magere ham of een ander soort magere vleeswaren vallen onder caloriearme snack. Heb je tijd om even in de keuken te staan? Dan kan je ook denken aan een plakje gerookte kipfilet met tomaat of een yoghurtdip met rauwkost zoals wortel of komkommer.

Gezonde snacks avonds

Vaak krijg je zo midden op de avond ook nog zin in iets lekkers. Het is heel verleidelijk om nu die zak chips open te trekken. Maar je kan dat beter niet doen. Kies in plaats daarvoor voor een gezonde snack met langzame eiwitten. Langzame eiwitten zorgen er namelijk voor dat je lichaam gedurende de nacht wordt voorzien van bouwstoffen. Zo kan je lichaam zich de gehele nacht rustig herstellen. Eet bijvoorbeeld een bakje cottage cheese kwark met bramen of vanillekwark met fruit.

Wil jij iets snacken waardoor je goed slaapt, gelukkig van wordt én wat ook nog eens gezond is? Dan is een gezonde snack voorzien van aminozuur L-tryptofaan hetgeen wat je moet eten. Dit aminozuur zorgt ervoor dat je lichaam serotonine (het gelukshormoon) en melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt. Eet bijvoorbeeld:

  • een appel en een kiwi
  • plakjes banaan met pindakaas. D
  • adelballetjes met kokos of
  • havermout-banaan-koekjes.

Zo kun jij verantwoord en lekker snacken. En slaap je als een roos!