twee fietsers

5x Redenen om meer te fietsen voor je fitheid

Dat fietsen gezond voor je is, dat weten we allemaal wel. Toch voelen we vaak een drempel om op de fiets te stappen. Het weer speelt daarbij natuurlijk een rol en het harde trappen en de zadelpijn zijn misschien ook factoren die je weerhouden? Jammer, want er zijn genoeg redenen om wél vaker je ijzeren ros te nemen. Om je te overtuigen, geven we je 5 redenen om meer te fietsen voor je fitheid.

Spieren worden sterker

Door het trappen worden je beenspieren sterker, maar wist je dat bijna alle spieren in je lichaam worden getraind als je fietst? Zeker wanneer je dat regelmatig doet, krijg je soepele, sterke spieren in onder andere je benen, armen en rug. De hoeveelheid spierweefsel in je lichaam neemt toe en het vetweefsel neemt af. Dat is heel erg goed wanneer je wat af wilt vallen, want spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel. Het is dus de ideale manier om van je overtollige kilo’s af te komen en blijven.

Mentale gezondheid wordt beter

De beweging en de frisse lucht zijn ook zeer goed voor je mentale gezondheid. Je wordt alerter, kunt je beter concentreren en bent daarmee productiever bij je dagelijkse taken. Bovendien worden er tijdens het fietsen, net als bij andere sporten, bepaalde stofjes in je lichaam aangemaakt. Dit zijn  serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine: de zogenaamde gelukshormonen. Deze stoffen verbeteren je stemming en zorgen dat je blij wordt. Regelmatig fietsen draagt dus direct bij aan je geluksgevoel en je mentale gezondheid, waardoor je zowel letterlijk als figuurlijk beter in je vel zit.

E-bike: fitter zonder zwaar te trappen

Heb je geen zin om zwaar te trappen, of is je conditie daarvoor te slecht? Tegenwoordig hoeft dat natuurlijk geen belemmering meer te zijn! Je koopt gewoon een E-bike. Met een elektrische fiets kun je precies die ondersteuning krijgen tijdens het trappen die je nodig hebt. Ben je aan het eind van je rit moe, of moet je een brug op? Dan zet je de ondersteuning simpelweg wat hoger. Daardoor fiets je sneller en lichter. Je hoeft dus niet buiten adem te raken en kunt de zwaarte van het trappen en de lengte van je tochten langzaam en in je eigen tempo opbouwen.

Goedkoop, duurzaam en ongemerkt fitter

Om te fietsen heb je geen brandstof nodig. Ook het opladen van de accu van een elektrische fiets kost maar heel weinig energie. Door dagelijks de fiets naar je werk te pakken word je ongemerkt veel fitter en ben je goedkoop en duurzaam op je bestemming. Bovendien ben je in veel gevallen ook sneller, omdat je met de fiets geen last hebt van verkeersopstoppingen!

Nieuwe, prachtige plekken ontdekken

De fiets brengt je op plekken waar je met de auto niet komt. Het is dus de perfecte manier om de omgeving te verkennen en steeds weer nieuwe, prachtige plekken te ontdekken. Dat maakt fietsen een gezonde, leuke manier om je vrije tijd door te brengen en je conditie te verbeteren.