Astma deel 2 Hoe ontstaat Astma?

astma

De aanleg voor astma is erfelijk maar niet iedereen met aanleg krijgt astma. Waarschijnlijk zijn er meer factoren die meespelen bij het ontstaan van astma. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en diverse instanties zijn druk bezig COPD aan het grote publiek bekend te maken. Duidelijk is wel dat blootstelling aan allergie opwekkende stoffen niet goed is voor ons lichaam.
Dat geldt ook  voor infecties door bepaalde virussen op in de kindertijd.

Piepend geluid

Bij mensen met aanleg voor astma, kunnen prikkels en stoffen plotseling (soms al na een kwartier maar soms pas na acht uur) leiden tot een astma aanval. Dit kan al gebeuren na 10 minuten tot soms 9 uur na besmetting). Voorbeelden hiervan zijn rook, vocht, stof, Huisstof,mijt, pollen, grassen, stuifmeel.
Het slijmvlies in de longen gaat opzwellen en produceert meer slijm. De spiertjes rondom de luchtwegen raken geïrriteerd en gaan samentrekken. De luchtwegen worden hierdoor nauwer en dit leidt tot benauwdheid en tot een piepend geluid bij het ademen.

Inspanning, emoties en spanningen hebben invloed op astma echter niet de oorzaak.  Iemand die astma heeft en een moeilijke periode doormaakt, kan wel vaker een aanval krijgen of meer last van de ziekte ervaren. Regel is  het echter niet.

In zulke gevallen is het verstandig de verergerende omstandigheden aan te pakken. Hulp inroepen van uw huisarts is aan te raden. Belangrijk is dat u juiste medicijnen altijd gebruikt. Wat betreft erfelijk valt te zeggen dat mensen uit de eerste lijn zoals een vader, moeder, dochter of zoon een grotere kans op astma hebt. Toch is gezegd dat deze aanleg niet altijd leidt tot astma.

Soms erfelijk

Waarschijnlijk spelen er meerdere factoren mee bij het ontstaan van de aandoening. Hiernaar wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. In bepaalde gevallen of omstandigheden kan het waarschijnlijker zijn dat iemand astma heeft. De aanleg voor astma kan al zeer jonge leeftijd toonbaar zijn. voor de meeste mensen geldt dat men het merkt tussen 2 – 11 jaar. Ook baby’s met vormen van eczeem of dauwworm hebben een grotere kans om later astma te krijgen. Kinderen onder vier jaar en vaak periodes hebben van hoesten, piepen en hebben rond vijftig procent kans op astma. Als deze kinderen ouder worden, kunnen de perioden piepen en kortademigheid erger worden maar ook helemaal  verdwijnen.

Lees ook deel 3 over Astma   klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha